Με ενωτικό και νηφάλιο λόγο προτάσσοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον πολιτισμό, παρέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη από την παλαιά συνοδοιπόρο της (στο ΠΑΣΟΚ) Μυρσίνη Ζορμπά. Η απερχόμενη -τέταρτη υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ- σε αντίθεση με την κα Μενδώνη εκφώνησε έναν γραπτό λόγο που έσταζε δηλητήριο.

Αν και  ίδια έμεινε στο Υπουργείο λιγότερο από έναν χρόνο, έκανε έναν μακροσκελή απολογισμό λες και αναμόρφωσε τα πάντα και παραδίδει λυμένα όλα τα προβλήματα του ΥΠΠΟΑ. Τόνισε πως παραδίδει το ΥΠΠΟΑ ελεύθερο βαρών, αφήνοντας αιχμές για ασαφείς διαδικασίες του παρελθόντος και κολάσιμες πράξεις. Σκληρό κομματικό ύφος (λες και άκουγες τον Τσίπρα) είχε ο λόγος του απερχόμενου υφυπουργού Κώστα Στρατή. Η στενοχώρια του κ. Στρατή που αποχωρούσε δεν κρυβόταν. Ισως γιατί δεν εξελέγη και βουλευτής προκειμένου να έχει ρόλο πολιτικό κατά την ερχόμενη τετραετία.

Η Λίνα Μενδώνη παλαιά γνώριμη στο ΥΠΠΟΑ το οποίο διοικούσε ως γεν. γραμματέας επί μια δεκαετία, δεν παρασύρθηκε και δεν απάντησε ευθέως στο διχαστικό λόγο των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τους κάλεσε στο επόμενο διάστημα και αφού ενημερωθεί να ανοίξουν μαζί τους φακέλλους και να μιλήσουν ανοικτά με διαφάνεια και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα που έθεσαν.
Η νέα υπουργός Πολιτισμού περιέγραψε επιγραμματικά τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τον πολιτισμό τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει ένα σχέδιο αναγέννησης του κέντρου της Αθήνας, με επίκεντρο την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (προφανώς γιατί γειτνιάζει με την περιοχή των Εξαρχείων που επιθυμεί να εξυγιάνει).
Στις προτεραιότητές της εντάσσεται  επίσης η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον πολιτισμό, όπως της Κνωσσού, της Μεσσήνης, της Ρόδου, της Δωδώνης, της Βεργίνας, της Δήλου, της Ακαδημίας Πλάτωνος και της Αμφίπολης. Θα δώσει ιδιαίτερη βάρος στην ολοκλήρωση του έργου της Εθνικής Πινακοθήκης, στο άνοιγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στο Ακροπόλ προκειμένου να  λειτουργήσουν άμεσα.

Φρόντισε να ξεκαθαρίσει η κα Μενδώνη ότι θα κρατήσει ό,τι καλό έχει παραχθεί στα τέσσερα τελευταία χρόνια και θα ενισχυθεί «χωρίς ιδεοληψίες που μόνο βλαπτικές είναι «, γιατί «το κράτος έχει συνέχεια». Επιθυμεί επίσης να αναπτυχθούν συνέργειες με άλλα υπουργεία καθώς ο πολιτισμός  σχετίζεται με θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την Παιδεία, την κοινωνική ενσωμάτωση, τις επενδύσεις και την κοινωνία. Ανέφερε πως  ο πολιτισμός δίνει δυνατότητες ανάπτυξης.