Στα άμεσα σχέδια της Cosco δεν είναι η δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Λιμάνι του Πειραιά, κάτι που είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε δέχεται δεσμεύσεις που απορρέουν από την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου  της εντός των τειχών αρχαίας πόλης του Πειραιά.

Και έχουν δίκιο οι Κινέζοι γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν φρόντισε να διασφαλίσει πριν από την υπογραφή της επένδυσης την προστασία σημαντικών αρχαιοτήτων που υπάρχουν στο λιμάνι. Η αρχαιολογική υπηρεσία γνώριζε από τις γκραβούρες του 18ου αιώνα ότι στη Δραπετσώνα,  στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου  Λιπασμάτων, απέναντι από τη Σαλαμίνα,  υπάρχει  μέσα στην εγκατάλειψη και τα σκουπίδια ο τάφος του Θεμιστοκλή  και δεν έκανε τίποτα για να τον αναδείξει.

Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο αφιερωμένο στον μεγάλο νικητή του Περσικού στόλου. Μέχρι τώρα το ΥΠΠΟΑ είχε κηρύξει μεμονωμένα  μνημεία όπως την Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες και όχι το σύνολο των υφιστάμενων αρχαιοτήτων.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η κήρυξη ως  αρχαιολογικού χώρου αυτού που ορίζεται βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ως το Μικρολίμανο.

Εξαιρούνται η θαλάσσια περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ενώ εντός κήρυξης παραμένουν οι δυο πλαζ (Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα), καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη.

Ουσιαστικά, ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (υπόλοιπο 3ου, 4ο και 5ο) θα συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις. Η έκταση του αρχαιολογικού χώρου που υιοθετήθηκε από το ΚΑΣ είναι περίπου η μισή από εκείνη που είχε προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και η οποία ήταν περίπου 11,5 τ. χλμ. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά προηγήθηκε της συζήτησης για την έγκριση του masterplan του ΟΛΠ καθώς κρίθηκε απαραίτητη έστω την ύστατη στιγμή η θεσμική κατοχύρωση των περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

Το ΚΑΣ μπλόκαρε την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου στον χώρο του λιμανιού. Από την άλλη πλευρά η Cosco αμφισβητεί την αρμοδιότητα του ΚΑΣ για τις αποφάσεις αυτές  και σκοπεύει να προσφύγει στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.