Τη θέσπιση του επενδυτικού προγράμματος InvestEU για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 προβλέπει νέο σχέδιο κανονισμού της ΕΕ, που παρουσίασε η Επιτροπή.

Οι επενδυτικές ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά, επισημαίνει η Επιτροπή, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ευρωπαϊκή οικονομία και λόγω του κινδύνου ασύμμετρης ανάκαμψης εντός της ΕΕ και εντός των κρατών μελών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή αποσύρει την προηγούμενη πρότασή της, του Μαΐου 2018, για το πρόγραμμα InvestEU και υποβάλλει νέα πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η νέα αυτή πρόταση κανονισμού αυξάνει την αρχικά προταθείσα χρηματοδότηση και τροποποιεί το πεδίο εφαρμογής της ώστε να αντιμετωπίζονται οι συγκεκριμένες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία.

Η Επιτροπή προτείνει τώρα παράλληλα την αντιμετώπιση των αρνητικών κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων που έχει η πανδημία Covid-19 για τους εργαζομένους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ένωση.

Η νέα πρόταση διευρύνει επίσης το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος InvestEU. Προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και να διασφαλιστεί ή να διατηρηθεί η στρατηγική αυτονομία σε βασικούς τομείς, προστίθεται ένα νέο σκέλος στο πρόγραμμα.

Για να διασφαλιστεί η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων πολιτικής της Ένωσης, παραμένει ουσιώδης η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων,

Το πρόγραμμα InvestEU θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ένωσης, οποτεδήποτε κρίνεται κατάλληλη η χρήση επιστρεφόμενης επενδυτικής στήριξης.

Στην τρέχουσα κρίση, η κατανομή των πόρων στην αγορά δεν είναι πλήρως αποτελεσματική και ο εκτιμώμενος κίνδυνος παρεμποδίζει σημαντικά τη ροή των ιδιωτικών επενδύσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, το βασικό χαρακτηριστικό του InvestEU,δηλαδή η ελαχιστοποίηση κινδύνου έργων για την προσέλκυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ένα ενισχυμένο πρόγραμμα InvestEU θα είναι σε θέση να παρέχει ζωτικής σημασίας στήριξη σε εταιρείες κατά τη φάση ανάκαμψης, ταυτόχρονα δε, σύμφωνα με τους αρχικούς του στόχους, θα εξασφαλίζει ισχυρή εστίαση των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και η Στρατηγική για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα θα αυξήσει την ικανότητα ανάληψης κινδύνων του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών και ιδρυμάτων, καθώς και άλλων εταίρων υλοποίησης για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, στις παρούσες συνθήκες, υπό τις οποίες η ικανότητά τους για ανάληψη κινδύνων δέχεται αυξανόμενη πίεση.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι προβλέπεται στο σχέδιο του κανονισμού: