Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθεί, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, είναι η κλιματική διπλωματία.

Ένα άκρως επίκαιρο και σημαντικό θέμα, που, πλέον εντάσσεται σε κάθε εξωτερικά δράση της ΕΕ, αλλά, θα λέγαμε, και όλων των χωρών.

Με την ευκαιρία συζήτησης του θέματος στην σύνοδο αναπτύσσουμε το θέμα, με βάση σχετικό κείμενο του Συμβουλίου.

Οι στόχοι για το κλίμα και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΕ ασκεί κλιματική διπλωματία.Η κλιματική αλλαγή συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν γνωρίζει σύνορα και δεν αφήνει καμία χώρα ανεπηρέαστη. Η δραστηριοποίηση όλων των χωρών του κόσμου είναι αναγκαία για να περιορίσουμε την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού.

Η ΕΕ επιδεικνύει ηγετικό πνεύμα και δίνει το παράδειγμα όσον αφορά τη δράση για το κλίμα μέσα από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο εσωτερικό της. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μόλις το 8 % των παγκόσμιων εκπομπών (ποσοστό το οποίο βαίνει μειούμενο), μια φιλόδοξη εσωτερική πολιτική δεν είναι αρκετή. Η ΕΕ έχει καταστήσει την  κλιματική αλλαγή κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της, αξιοποιώντας τα εξής μέσα:

Κλιματική διπλωματία: συνεργάζεται με τους εταίρους της ανά τον κόσμο σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε πολυμερές επίπεδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της σύμβασής τους για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), καθώς και άλλων διεθνών πρωτοβουλιών χρηματοδότηση για το κλίμα: παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε δράσεις για το κλίμα σε αναπτυσσόμενες χώρες

Κλιματική διπλωματία: υποστήριξη φιλόδοξων παγκόσμιων δράσεων για το κλίμα

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ενθάρρυνση φιλόδοξης δράσης για το κλίμα βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών της ΕΕ στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ ανανέωσε τη δέσμευσή της να είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη της δράσης και της πολιτικής για το κλίμα.

Τι είναι η κλιματική διπλωματία;

Ο όρος κλιματική διπλωματία αναφέρεται στο έργο της ΕΕ τόσο σε πολυμερή φόρουμ όσο και σε διμερές επίπεδο για την προώθηση φιλόδοξων στόχων και δράσεων για το κλίμα παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια για μετάβαση όλου του πλανήτη προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η ΕΕ συνεργάζεται με τους εταίρους της ανά τον κόσμο για να ενισχύσει την προσήλωση της διεθνούς κοινότητας στα θέματα του κλίματος, δίνοντας το παράδειγμα σε όλον τον κόσμο και υποστηρίζοντας τις διεθνείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά διεθνείς συμφωνίες για την πολιτική για το κλίμα, όπως η συμφωνία του Παρισιού, και υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή τους. Με την ίδια ηγετική προσέγγιση και φιλοδοξία, η ΕΕ συμμετείχε στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή — COP26 που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο του 2021.

Στις διμερείς σχέσεις της με τρίτες χώρες, η ΕΕ μοιράζεται την εξειδικευμένη γνώση της και ενθαρρύνει τους εταίρους να αναλαμβάνουν τολμηρές δράσεις κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρέχοντας στοχευμένη υποστήριξη, όπου χρειάζεται, σε όσους πλήττονται περισσότερο, για να συνδράμει στον μετασχηματισμό των οικονομιών τους.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ παγκοσμίως όσον αφορά τη δράση για το κλίμα. Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα τον Ιανουάριο του 2021 όπου επισημαίνεται ότι όλες οι χώρες στον κόσμο θα πρέπει να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα.

Οι υπουργοί της ΕΕ κάλεσαν όλα τα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού να υποβάλουν φιλόδοξους στόχους για το 2030 καθώς και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για τη μείωση των εκπομπών πολύ νωρίτερα από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Επίσης κάλεσαν επιτακτικά όλες τις χώρες να αναπτύξουν βιώσιμες και κλιματικά ευαίσθητες οικονομικές πολιτικές με στόχο την ανάκαμψη από την κρίση της νόσου COVID-19.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαθέτουν αυξημένο και σημαντικό μερίδιο των εξωτερικών χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ σε τομείς σχετικούς με τη δράση για το κλίμα, προκειμένου να υποστηρίξουν τις πλέον εύθραυστες και ευάλωτες κοινότητες και χώρες στον κόσμο, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ενώ παρότρυναν όλες τις αναπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τις δικές τους συνεισφορές.

Η μετάβαση στον ενεργειακό τομέα, που ευθύνεται για πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα. Το Συμβούλιο ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των επιδοτήσεων των 30 % της συνολικής δαπάνης από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 και από το μέσο Next Generation EU θα κατευθυνθεί σε έργα σχετικά με το κλίμα. Οι δαπάνες θα συμμορφώνονται με τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα για το 2030 και με τη συμφωνία του Παρισιού.

Ένα τέταρτο των πόρων της ΕΕ που προορίζονται για την αναπτυξιακή βοήθεια, όπως εγκρίθηκε με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προορίζεται για την αύξηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΕΕ, pelazkarabo.blogspot.com – Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής και χωρίς αλλαγές