Η γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα, έρωτες, πάθη, οργή και εκδικητικότητα  έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.» που είδαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά τη Νέα Υόρκη, κέρδισε το βραβείο κοινού στα Global Fine Art Awards 2017.

Στην επιλογή της ελληνικής έκθεσης για το μεγάλο αυτό διεθνές βραβείο  συνέβαλαν τα διθυραμβικά σχόλια δημοσιογράφων όταν παρουσιάστηκε (9/3-24/6/2017) στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Οι New York Timesτην είχαν χαρακτηρίσει ως  «μια παράξενη υπέροχη έκθεση». Στη Νέα Υόρκη προσέλκυσε  49.000 επισκέπτες και άλλους 40.000 στην Αθήνα (18/7-19/11/2017).

Η τιμή αντανακλά πρωτίστως στους τρεις διακεκριμένους αρχαιολόγους που την επιμελήθηκαν. Κι αυτοί είναι οι: Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (Πρίνστον), ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αν. καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η μεγάλη απήχηση της έκθεσης αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία του κοινού σημειώνοντας ρεκόρ ψήφων στα τέσσερα χρόνια του θεσμού.

Τα Global Fine Art Awards (Παγκόσμια Βραβεία Καλών Τεχνών) αποτελούν ένα κορυφαίο ετήσιο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με στόχο να αναγνωρίζει και να τιμά τις καλύτερα επιμελημένες εκθέσεις τέχνης και design σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες παρουσιάζονται σε μουσεία, γκαλερί, μπιενάλε, αλλά και ως δημόσια εκθέματα. Για το 2017, συνολικά 85 υποψηφιότητες, από 28 χώρες και 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ανέδειξαν 33 φιναλίστ, οι οποίοι διεκδίκησαν τα 13 βραβεία των επιτροπών και τα 2 υψηλού κύρους βραβεία κοινού. Το ένα εκ των δύο αυτών βραβείων απονεμήθηκε στην έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης. 

Η έκθεση περιλάμβανε αγγεία, γλυπτά (από αγάλματα φυσικού μεγέθους από την Ακρόπολη μέχρι ταφικά ανάγλυφα), θεατρικές μάσκες, φυλακτά, νομίσματα και αναθήματα, καθώς και άλλα έργα τέχνης, η δημιουργία των οποίων ανάγεται από τις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Πολλά από τα εκθέματα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις ΗΠΑ και κάποια από αυτά ταξίδεψαν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων. Στο σύνολό τους, τα 130 αριστουργήματα φώτισαν την παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο, αναδεικνύοντας αφενός τη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας, αλλά και αφετέρου τη διαχρονική αξία που έχουν τα συναισθήματα στη ζωή μας μέχρι σήμερα.