Στην ευκολότερη πρόσβαση του κοινού στα διαδικτυακά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα σε όλη την επικράτειά της, αποβλέπει η νέα οδηγία, που πρόκειται να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σχέδιο οδηγίας συμφώνησαν, προσωρινά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προκειμένου να εκδοθεί. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μεταφέρουν την οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο, μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος της.

Τι προσφέρει η οδηγία

Όπως επισημαίνεται από την ΕΕ, η οδηγία θα προσφέρει στους χρήστες οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ μεγαλύτερη επιλογή διαδικτυακών ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων από άλλες χώρες της ΕΕ. Προς τον σκοπό αυτόν, θα διευκολύνει τη χορήγηση αδειών για το υλικό των σχετικών προγραμμάτων που προστατεύεται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Οι χρήστες ζητούν όλο και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα στον τόπο και τον χρόνο της επιλογής τους. Ως εκ τούτου, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί προσφέρουν όλο και περισσότερο, παράλληλα με τα συνήθη ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, διαδικτυακές υπηρεσίες παρεπόμενες των εκπομπών τους.

Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται παράλληλες μεταδόσεις από το διαδίκτυο (simulcasting), καθώς και η δυνατότητα θέασης ή ακρόασης προγράμματος μετά την κανονική ώρα εκπομπής του (υπηρεσίες ετεροχρονισμένης αναμετάδοσης).

Προκειμένου οι υπηρεσίες αυτές να είναι διαθέσιμες διασυνοριακά, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί πρέπει να προβαίνουν σε εκκαθάριση δικαιωμάτων επί έργων και άλλου προστατευόμενου υλικού που περιέχεται στις εκπομπές τους για όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Με την υπό έκδοση οδηγία διευκολύνεται η εκκαθάριση όλων των σχετικών δικαιωμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στο κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένοι.

Τι καλύπτει η οδηγία

Η οδηγία καλύπτει όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα, τα τηλεοπτικά προγράμματα ειδησεογραφίας και επικαιρότητας, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από οικείες παραγωγές του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Οι υφιστάμενες συμβάσεις θα παραμείνουν ως έχουν για τέσσερα χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την ανάγκη επέκτασης της κάλυψης σε περισσότερους τύπους τηλεοπτικών προγραμμάτων έξι χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Εκκαθάριση των δικαιωμάτων διασυνοριακής αναμετάδοσης

Επιπλέον, η οδηγία διευκολύνει την εκκαθάριση δικαιωμάτων όταν μια ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή σε ένα κράτος μέλος αναμεταδίδεται ταυτοχρόνως, χωρίς αλλοιώσεις και περικοπές σε άλλο κράτος μέλος.

Καλύπτει τις διάφορες τεχνικές αναμετάδοσης, όπως είναι τα καλωδιακά, τα δορυφορικά, τα επίγεια ψηφιακά, τα κλειστού κυκλώματος βάσει IP και τα κινητά δίκτυα. Καλύπτει επίσης τις αναμεταδόσεις μέσω του ανοικτού διαδικτύου υπό τον όρο ότι γίνονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δηλαδή υπόκεινται σε κάποιου είδους ψηφιακή ταυτοποίηση.

Για τους τύπους αναμετάδοσης που καλύπτονται από την οδηγία, τα δικαιώματα επί έργων και άλλο υλικού των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές πρέπει να εκκαθαρίζονται μέσω εταιρειών συλλογικής διαχείρισης. Οι εταιρείες συλλογικής διαχείρισης θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να εκκαθαρίζουν δικαιώματα που ανήκουν σε δικαιούχους οι οποίοι δεν έχουν μεταβιβάσει τα δικαιώματά τους στις εταιρείες αυτές.

Απευθείας διαβίβαση

Οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν το νομικό καθεστώς της αποκαλούμενης τεχνικής «απευθείας διαβίβασης», δηλαδή όταν ένας ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός διαβιβάζει τα σήματα-φορείς προγραμμάτων του στους διανομείς σήματος, κατά τρόπον ώστε τα σήματα αυτά να μην είναι προσβάσιμα για το κοινό κατά τη διάρκεια αυτής της διαβίβασης. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι πραγματοποιείται μία μόνο πράξη παρουσίασης στο κοινό. Αυτό σημαίνει και ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός και ο διανομέας σήματος θα πρέπει να εκκαθαρίζουν τα υποκείμενα δικαιώματα.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela