O καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον και βραβευμένος με το Νόμπελ της Ιστορίας (CISH History Prize) Σερζ Γκραζίνσκι ανακάλυψε ότι οι αυτόχθονες ελίτ και οι μιγάδες του αποικιακού Μεξικού γνώριζαν τον Αίσωπο και τον Πλούταρχο.

Το θέμα αυτό θα αναπτύξει στη διάλεξη που θα δώσει την Πέμπτη 31 Μαίου 7:30 μ.μ.στο Γαλλικό Ινστιτούτο  της Αθήνας (Σίνα 31). Στην ομιλία του θα επικεντρωθεί στο θέμα «Ο Πλούταρχος στο Μεξικό:Πώς δημιουργείται μια ευρωπαϊκή μνήμη και συγγράφεται μια παγκόσμια ιστορία στον 21ο αιώνα».

Ο διακεκριμένος Γάλλος ιστορικός, θεωρείται πρωτοπόρος της παγκόσμιας και διακρατικής ιστορίας. Είναι ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και την EHESS (Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες).

Το 1996, διακρίθηκε με το αργυρό μετάλλιο έρευνας του CNRS ενώ το 2015, η Διεθνής Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών του απένειμε το CISH History Prize, το οποίο θεωρείται το “βραβείο Νobel” ιστορίας.

Έχει εκπονήσει σημαντικό ερευνητικό έργο σχετικά με την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ισπανούς και την ιστορία των κοινωνιών της αποικιακής Αμερικής. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους που εισήγαγε τη μελέτη της παγκόσμιας και διακρατικής ιστορίας και έκανε γνωστές τις έρευνες σχετικά με την έννοια της «επιμειξίας» και των διασυνοριακών πολιτισμικών «διακινήσεων». Για τον Serge Gruzinski, η αρχή της παγκοσμιοποίησης χρονολογείται από τον 16οαιώνα, όπου ο ισπανικός αποικισμός απεικονίζει την « αρχική σκηνή» της παγκοσμιοποίησης.

Έχει γράψει πολλά ιδρυτικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τα σημαντικότερα είναι:

  • La Pensée métisse, Fayard, 1999.
  • Les Quatre parties du monde. Histoire d’une mondialisation, La Martinière, 2004, (πουαπέσπασε τα βραβεία Auguste Gérard, Mémoires de la mer, το 2005).
  • L’Histoire, pour quoi faire ? Fayard, 2015

La Machine à remonter le temps. Quand l’Europe s’est mise à écrire l’histoire du monde, Fayard, 2017. 

Η διάλεξή του, μας προσκαλεί να δούμε την κουλτούρα μας από άλλη οπτική.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει μετάφραση. Στους φοιτητές θα δοθούν πιστοποιητικά  παρακολούθησης.