Πέντε νεκροί βρέθηκαν θαμμένοι με 40 ακέραια αγγεία που έφεραν καλοδιατηρημένη γραπτή διακόσμηση σε θαλαμοειδή τάφο των μυκηναϊκών χρόνων στη Σαλαμίνα.

Ο τάφος αυτός ανήκει σε μυκηναϊκό νεκροταφείο που ήταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Σαλαμίνας. Συστάδες του ίδιου νεκροταφείου  έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών  το 1964, 1992 και 2009.

Τότε,  είχαν αποκαλυφθεί δύο θάλαμοι της ίδιας συστάδας τάφων με τον σημερινό. Ο νέος τάφος που είναι λαξευμένος στο φυσικό πέτρωμα βρέθηκε στις 24 και 25 Απρίλιου 2017, από την εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών  για τη σύνδεση παρακείμενης οικίας με τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης της πόλης.

Πρόκειται για θάλαμο διαστάσεων 2,60μ.Χ 2,90μ και ύψους 1,50μ. , που χρησιμοποιήθηκε από το 2ο μισό του 13ου  έως το 1ο μισό του 12ου  αιώνα π.Χ.  Λόγω της ύπαρξης πλούσιων πηγών γλυκού νερού στο τμήμα αυτό της πόλης, το κενό του θαλάμου βρέθηκε πλημμυρισμένο με νερό, το οποίο αντλείτο με μηχανικά μέσα προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα.

Το σκελετικό υλικό πέντε τουλάχιστον ατόμων ήταν κτερισμένο με 40 ακέραια αγγεία και περίπου 10 σε θραύσματα. Η Σαλαμίνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει σημαντικά ευρήματα  των  Μυκηναϊκών χρόνων που απασχολούν ακόμη την αρχαιολογική έρευνα.