Βυθισμένο 3,5 μέτρα από την σημερινή επιφάνεια της θάλασσας είναι το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου που απείχε 3 χιλιόμετρα  από την πόλη της Κορίνθου και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη και την ακμή της αρχαίας Κορίνθου.

Το 146 π.Χ. υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον Ρωμαίο στρατηγό Μόμμιο, και από το 44 π.Χ. επανέκαμψε  στο πλαίσιο της επανίδρυσης της Κορίνθου και επαναχρησιμοποιήθηκε.

Στις ενάλιες ανασκαφές που έγιναν και φέτος για πέμπτη χρονιά έχουν εντοπιστεί δύο μόλοι και δύο κτήρια, ένα μνημειακών διαστάσεων άγνωστης χρήσης και άλλο ένα που ίσως να ήταν οχυρωματικός πύργος ή φάρος.

Την έρευνα διενεργεί το Lechaion Harbor Project που αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων  (υπό την διεύθυνση του δρος Δ. Κουρκουμέλη)  και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (υπό την διεύθυνση του Δρ. B. Lovén).

Οι δύο αυτοί φορείς από τον Οκτώβριο έως και τον Νοέμβριο έκαναν  ψηφιακές αποτυπώσεις στα κατάλοιπα των δύο μόλων του εξωτερικού λιμένα και λεπτομερή επιφανειακό καθαρισμό και ανασκαφή στα κατάλοιπα του ενός κτιρίου που δεσπόζει στο κέντρο της Λιμενολεκάνης 3.

Πρόκειται για ένα μνημειακής κατασκευής κτήριο με διαστάσεις 9 Χ 9 μ. Εντός αυτού  εντοπίστηκαν κεραμικά και άλλα ευρήματα που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι βρέθηκαν οργανικά κατάλοιπα και τμήματα ξύλου τα οποία διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.

Η ανάλυση του περιβαλλοντικού DNA των οργανικών καταλοίπων πιστεύεται ότι θα συμβάλλει  στην ανασύσταση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Λεχαίου κατά τις διάφορες φάσεις της αρχαιότητας. Η χρήση του παραπάνω κτηρίου δεν έχει διευκρινιστεί. Φαίνεται όμως πως καταστράφηκε από σεισμό μεταξύ του 50-125 μ.Χ. όπως δείχνουν οι αποσπασμένοι δόμοι του που εντοπίστηκαν στην ανασκαφική τομή. Επιπλέον φθορές πρέπει να υπέστη το κτήριο και κατά τον σεισμό του 6ου αιώνα μ.Χ.

Το δεύτερο κτήριο  βρίσκεται επί του δεύτερου μόλου και είχε τετράγωνη κάτοψη (12Χ12 μ.). Αυτό το κτήριο εικάζεται πως αποτελούσε οχυρωματικό πύργο ή φάρο. Οι μόλοι είναι βαθμιδωτοί και σώζονται σε ύψος 4 δόμων. Ένας από αυτούς φαίνεται να εδράζεται πάνω σε ένα στρώμα από βότσαλα τα οποία έχουν τοποθετηθεί πάνω στον αμμώδη πυθμένα σε βάθος περίπου 3.5μ από τη σημερινή επιφάνεια της θάλασσας.

Άλλος, έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 45 μέτρων και πλάτος περίπου 18 μέτρων. Σώζεται σε ύψος 4 μέτρων και είναι κατασκευασμένος από μεγάλους δόμους διαστάσεων 2.5 x 0.9 x 0.8 μέτρων.