Υπεύθυνος για 10 από τα 11 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που απαριθμεί το Καταστατικό της Ρώμης είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά παρόμοια κατάσταση στον κόσμο», δηλώνει η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι του σωφρονιστικού συστήματος της Βόρειας Κορέας βασανίζονται, βιάζονται συστηματικά και εκτελούνται για παραπτώματα τόσο ασήμαντα όσο το σκάψιμο για βρώσιμα φυτά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη η Επιτροπή Εγκλημάτων Πολέμου του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου (War Crimes Committee – International Bar Association-IBA).

Όπως μεταδίδει το Time, η Επιτροπή δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις μυστικές πολιτικές φυλακές της Βόρειας Κορέας, τις επονομαζόμενες «kwanliso». Η έρευνα αποκαλύπτει πως, μέσω του τι συμβαίνει σε αυτά τα στρατόπεδα κράτησης, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι υπεύθυνος για 10 από τα 11 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που απαριθμεί το Καταστατικό της Ρώμης, η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών, ο φόνος, ο αφανισμός, η σκλαβιά, τα βασανιστήρια και η σεξουαλική βία.

Εκτός των δορυφορικών εικόνων που αποκαλύπτουν την επίσημη γραμμή της Πιονγιάνγκ για τις φυλακές, η έκθεση του IBA επικαλείται μαρτυρίες Βορειοκορεατών που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανάμεσα στους οποίους ένας πρώην φρουρός σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων και επιζήσαντες από στρατόπεδα κράτησης.

Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν ιστορίες φυλακισμένων που βασανίστηκαν ή θανατώθηκαν εξαιτίας του θρησκεύματός τους, αναγκαστικές αμβλώσεις και βρεφοκτονίες. Ένας από τους επιζήσαντες ανέφερε πως είδε το νεογέννητο ενός ανθρώπου να γίνεται τροφή για σκυλιά-φύλακες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε ένα από τα στρατόπεδα κάθε χρόνο οι αρχές είναι σκόπιμα υπεύθυνες για το θάνατο 1.500 έως 2.000 φυλακισμένων -κυρίως παιδιών- με όπλο την υπερβολική εργασία και την πείνα.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η έκθεση συμπεραίνει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει πια να ανοίξει έρευνα και να ασκήσει δίωξη κατά του Κιμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και ενάντια σε συνένοχα μέλη του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και στο πολιτικό του γραφείο.

Στο μεταξύ, πριν τη δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης, ο πρώην δικαστής του ΔΠΔ, Thomas Buergenthal, ο οποίος είναι επιζήσας από το Άουσβιτς όπου ήταν έγκλειστος ως παιδί, είχε δηλώσει στην Washington Post πως «οι συνθήκες στα στρατόπεδα κράτησης της (Βόρειας) Κορέας είναι το ίδιο τρομερές -ή και χειρότερες- με αυτά που είδα και βίωσα στα παιδικά μου χρόνια σε αυτά τα ναζιστικά στρατόπεδα και κατά την μακρά επαγγελματική μου καριέρα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν έχει υπάρξει παρόμοια κατάσταση πουθενά στον κόσμο, στο παρελθόν ή στο παρόν», υπογραμμίζει στην Post και η νομικός Ναβί Πιλάι, μία από τους συντάκτες της έκθεσης και πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις της χώρας πιστεύεται πως είναι έγκλειστοι 80.000 με 130.000 Βορειοκορεάτες πολιτικοί κρατούμενοι. Παρότι η Πιονγιάνγκ επισήμως αρνείται ότι κρατά φυλακισμένους αντιφρονούντες, δορυφορικές εικόνες που επικαλείται το IBA δείχνουν kwanliso που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης, «διάστικτες» με πύργους φρουράς και περικυκλωμένους από ηλεκτρική περίφραξη και συρματόπλεγμα.

Σύμφωνα με τον Steven Kay QC, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εγκλημάτων Πολέμου του IBA, η έρευνα αποσκοπούσε στο να διαπιστωθεί αν τα kwanliso που θέσπισε δεκαετίες πριν ο παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, εξακολουθούν να υφίστανται και, σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα, αν η μεταχείριση των κρατουμένων σε αυτά συνιστά έγκλημα ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Πιστευόταν πως ολόκληρες γενιές οικογενειών εξακολουθούσαν να παραμένουν σε αυτά τα απομονωμένα στρατόπεδα και οι άνθρωποι που ήταν έγκλειστοι υπ’ αυτές τις βάρβαρες συνθήκες δεν είχαν καμία προοπτική απελευθέρωσης», τόνισε ο Kay μιλώντας στο Time.

Όπως πρόσθεσε, η αποκάλυψη των φρικτών συνθηκών στις πέντε περιοχές της Βόρειας Κορέας που έχουν οριστεί ως στρατόπεδα, «ρίχνει φως στο τι συμβαίνει σε συνηθισμένους ανθρώπους που δεν έχουν πολιτική φωνή και δεν έχουν δικαιώματα, περιλαμβανομένου και εκείνου της επιβίωσης».