Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται πως μία στις δέκα γυναίκες πάσχουν από την επονομαζόμενη ανοργασμία.

Οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 20-30 μπορεί να δυσκολεύονται να έρθουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επειδή δεν έχουν «εξερευνήσει» μόνες τους το σώμα τους, δεν έχουν βρει τους «ρυθμούς» τους και την ανάλογη στάση που τις βολεύει για να έρθουν σε οργασμό. Αντίστοιχα στις γυναίκες άνω των 30 ετών, ο οργασμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα, λόγω τόσο της πείρας που έχουν αποκτήσει πλέον όσο και στο ότι επιλέγουν πιο κατάλληλους σεξουαλικούς συντρόφους. Παρ΄ όλ΄ αυτά, υπάρχουν γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα τόσο σε αυτή την ηλικία όσο και σε μεγαλύτερη.

 

n SEX large570Η ανοργασμία μπορεί να προκαλείται από ένα μεγάλο φάσμα παραγόντων: ιατρικά αίτια όπως ο διαβήτης, νευρολογικές ασθένειες, ορμονικές διαταραχές, αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες ή το ιστορικό κακοποίησης.

Όσον αφορά τα ψυχολογικά αίτια, είναι πιθανό μια γυναίκα, που διανύει περίοδο κατάθλιψης ή έχει μεταπτώσεις στην ψυχολογία της εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, να εμφανίσει σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως αδυναμία να φτάσει σε οργασμό. Αλλά και η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη δρ Μάριαν Μπράντον, μία από τους συγγραφείς του βιβλίου «Reclaiming Desire», που σημειώνει πως «η κορύφωση έχει να κάνει με το αν έχεις την αυτοπεποίθηση να αφεθείς».

 

Από την άλλη, τα αίτια μπορεί να είναι και οργανικά. Κάποιες ουσίες φτιάχνουν τη διάθεση αλλά μπορεί να μειώνουν τη λίμπιντο. Έχει βρεθεί ότι ορισμένοι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, με συνέπεια οι γυναίκες να μην έχουν οργασμό. Επίσης μια τραυματική παρελθοντική εμπειρία, αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με το σύντροφο μπορούν να μην επιτρέψουν την κορύφωση.

Πηγή: iatropedia.gr