Tου Βασίλη Κ. Καλαμαρά

Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ με την «Τριλογία του Βερολίνου», οδήγησε το φανατικό αναγνωστικό του κοινό στα άδυτα της ανόδου, της επικράτησης, της αποδόμησης και των επιγενόμενων του ναζισμού. Ο θάνατος του σε ηλικία 62 ετών σημαίνει την απώλεια ενός σημαίνοντος εκπροσώπου της νουάρ λογοτεχνίας, σφραγισμένης έντονα από τον πολιτικό χρωματισμό.

Ο συμπατριώτης του, ο συγγραφέας ‘Ιαν Ράνκιν έγραψε στο Twitter: «Τα μυθιστορήματά του, με τον Μπέρνι Γκούντερ είναι ένα μίγμα εξαιρετικής αφήγησης και λαμπρής έρευνας, μ’ έναν πιστευτό ηθικό ήρωα».

‘Εγινε παγκόσμια γνωστός χάρη στον ήρωα του, τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ που πρωταγωνιστεί σε μυθιστορήματα, τα οποία διαδραματίζονται κυρίως στη Γερμανία υπό την ναζιστική διακυβέρνηση και όπως αυτή λειτούργησε μέσα στα πολεμικά και μεταπολεμικά συμφραζόμενα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Tο τελευταίο βιβλίο του -που δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου, με τίτλο «Greeks bearing gifts». Διαδραματίζεται στην Αθήνα με τον γνωστό ήρωα του Φίλιπ Κερ να διερευνά μια υπόθεση που μας γυρίζει πίσω στην ελληνική Κατοχή και στους διωγμούς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Είχε γράψει βιβλία για παιδιά, αλλά καθώς ήταν και φίλος του ποδοσφαίρου αφιέρωσε σ’ αυτό κάμποσες σελίδες του. Ανάμεσά τους, το «Χέρι του Θεού», το οποίο εστιάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στους δύο «αιωνίους» αντιπάλους, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό (δείτε σχετικό κείμενό μας)

Ο Φίλιπ Κερ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος στις σελίδες των «Sunday Times», της «Evening Standard» και του «New Statesman».

Υποστήριζε ότι έγραψε την πρώτη ιστορία του, όταν ήταν 10 χρονών.  Ακολούθως, δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας. Αγαπημένοι συγγραφείς του, υπήρξαν οι Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον και Τζόαν Άικεν.

Tο 1993 ανέβηκε στον κατάλογο του βρετανικού λογοτεχνικού περιοδικού Granta με τους καλύτερους νέους συγγραφείς της χώρας του και το 2009 το βιβλίο του «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» κέρδισε τα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας «RBA International Prize for Crime Writing» και «Ellis Peters Historic Crime Award».

Είχε επισκεφτεί τη χώρα μας πρόπερσι ως προσκεκλημένος της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Φίλιπ Κερ ήταν παντρεμένος με την επίσης μυθιστοριογράφο Τζέιν Θάιν. Ζούσαν στο Γουίμπλεντον του Λονδίνου και είχαν τρία παιδιά.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος» τα ακόλουθα βιβλία του: «Η τριλογία του Βερολίνου» (περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα «Οι Βιολέτες του Μάρτη», «Ο χλομός εγκληματίας» και «Γερμανικό ρέκβιεμ»),  «Μοιραία Πράγα», «’Ανθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ», «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» και «Η άλλη πλευρά της σιωπής».