Εκατό ξύλινες σαρκοφάγους της 26ης Δυναστείας των Φαραώ ανακάλυψαν οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους και τους διπλωμάτες πριν από λίγες μέρες καθώς συντηρούνται για να δοθούν προς έκθεση σε τρία μουσεία:  το Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Γκίζα, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Οι όμορφα επιζωγραφισμένες σαρκοφάγοι ανασύρθηκαν από βάθος 12 μέτρων και το σημαντικό είναι ότι σώζονται  σε άριστη κατάσταση διατήρησης, παρόλο που χρονολογούνται γύρω στον 6ο αι. π.Χ.. Η 26η Δυναστεία Φαραώ θεωρείται η τελευταία δυναστεία τοπικών Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν την Περσική κατάκτηση, το 525 π.Χ,  και σηματοδοτεί την αρχή της Ύστερης περιόδου.  

Ο όγκος αλλά και η ποιότητα αυτών των ευρημάτων καθιστά πολύ υπερήφανους τους ανασκαφείς οι οποίοι δικαίως μιλούν πλέον για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη   του έτους  2020. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η θέση αυτή έχει πολλά ακόμη να τους αποκαλύψει. «Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», ανέφερε  ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, προαναγγέλοντας κι άλλα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές  του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Χαουάς.

Για την εξαιρετική κατάσταση διατήρησης των σαρκοφάγων, αλλά και των χρωμάτων με τα οποία είναι επιζωγραφισμένες μίλησε  ο νυν Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι.

Την περασμένη άνοιξη στη Σακκάρα και συγκεκριμένα στη Νεκρόπολη των Ιερών Ζώων και σε βάθος 11 μέτρων, είχαν βρεθεί πέντε σφραγισμένες λίθινες σαρκοφάγοι και χώρος με τέσσερις κόγχες όπου εντοπίστηκαν ξύλινα φέρετρα και ταφές της  Υστερης περιόδου, δηλ. της ίδιας εποχής. Εκεί, το ’18 έχει αποκαλυφθεί ο εξαιρετικά  διακοσμημένος τάφος του Ουάχτι (Wahtye) και η κρύπτη των ιερών πτηνών και ζώων με τις  πολυάριθμες ταριχεύσεις ζώων. 

Βρέθηκε επίσης μια ογκώδης ξύλινη ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος με ιερογλυφικές επιγραφές και γύρω της 365 αγαλματίδια ουσάμπτι από φαγεντιανή, κάποια μάλιστα ενεπίγραφα με ιερογλυφικά, ένας μικρός ξύλινος οβελίσκος ύψους 40 εκατοστών στις πλευρές του οποίου απεικονίζονται ο θεός Ώρος και οι θεές Ίσιδα και Νέφθυς– και ξύλινα αγάλματα του θεού Φθα Σοκάρ Όσιρη. Τέλος, βρέθηκαν τρία κεραμικά κανωπικά αγγεία όπου διατηρούνταν τα σπλάχνα του νεκρού, τα οποία αφαιρούνταν κατά τη διαδικασία μουμιοποίησης.