Τελικά σερβιρίστηκε μαζί με το πρωινό και η συμφωνία στο Χίλτον, με αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές.

Έδωσαν τα χέρια για τα πλεονάσματα του 2018 αλλά ανοίγει ο δρόμος για το χρέος όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια η ελληνική πλευρά πρόσφερε γη και ύδωρ στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις με πλαφόν 18%. Η Έφη Αχτσιόγλου κατάφερε να πάρει την εφαρμογή της κλαδικής από την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας από 1/9/2018 με το δεδομένο να είναι ευνοϊκότερη.

Παραμένει το ίδιο ποσοστό στις απολύσεις(5%) αλλά αποψιλώνεται η εξουσία του Ανώτατου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Η ανταπεργία (lock out) δεν επανέρχεται, αλλά για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτηθεί στην επόμενη αξιολόγηση (ορόσημο Σεπτεμβρίου) η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών.

Το αφορολόγητο θα μειωθεί στα επίπεδα των 5.685 ευρώ για τον άγαμο και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση με αποτέλεσμα πρόσθετα βάρη τουλάχιστον 650 ευρώ για τους πολίτες.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο Ε. Τσακαλώτος σημείωσε ότι θα υπάρξει επέκταση τόσο σε περιοχές όσο και στην τουριστική σεζόν.

 

Δούναι και λαβείν λοιπόν με την κυβέρνηση να χαμογελά για κάποια θέματα και να αναμένει το πράσινο φως για το χρέος, την εκταμίευση της δόσης και την πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση.