Με φόντο το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας που στέκει πάλι ολόρθο, υποδειγματικά αναστηλωμένο από τους πλέον έμπειρους επιστήμονες της χώρας, έγινε η  τελετή παράδοσης του βραβείου Europa Nostra στο μνημείο. Το Βραβείο παρέλαβε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που εκπροσωπεί στην χώρα μας την «Europa Nostra».

Το Βραβείο αυτό Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, τιμά τους συντελεστές που εργάστηκαν στην αποκατάσταση του μονότοξου πέτρινου αυτού Γεφυριού που είχε γκρεμιστεί ύστερα από μια σφοδρή κακοκαιρία. Παραλαμβάνοντας το βραβείο  η υπουργός ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν άοκνα για να επανέλθει το μνημείο με ασφάλεια στη θέση του. «Είμαστε εδώ, για να αποδώσουμε εύσημα στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσους συνέβαλαν για το έργο. Το βραβείο αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές, στα υπουργεία, τους επιστήμονες, την αυτοδιοίκηση…» ανέφερε.

Το Γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο και πιo εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι στην Ήπειρο και η αποκατάστασή του υπήρξε η πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα, παρόμοια έργα παγκοσμίως.

Για την ανακατασκευή του συνεργάστηκαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Οικονομικών, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο  Ελλάδος. Την δαπάνη για το έργο ανέλαβαν το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου και ένας χορηγός.