Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου νεκρών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα σε έκταση κοντά στον Ελαιώνα.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε χάρη στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και αντιμετωπίζει   ένα τεράστιο θέμα που ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας.

Η συγκεκριμένη έκταση στον Ελαιώνα είναι δημοτική και πήρε την έγκριση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην περιοχή θα δώσει θέσεις εργασίας και θα εξυπηρετήσει όσους Έλληνες απευθύνονται σήμερα στο εξωτερικό με υψηλό κόστος για το σκοπό.

Για το εγχείρημα ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη προκειμένου το αποτεφρωτήριο να μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο δήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ιδιώτη προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα το αργότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το πόσο γρήγορα θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την καύση νεκρών και όχι ως κλίβανος, θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει ως κάθετη μονάδα, όπου θα υπάρχει χώρος για τις τεφροδόχους και γενικά θα διαθέτει τους βοηθητικούς χώρους που υπάρχουν σε όλα τα κοιμητήρια.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 500 Έλληνες αποτεφρώνονται αφού η τελευταία επιθυμία τους είναι η καύση της σορού τους σε κλιβάνους που λειτουργούν γι’ αυτόν το σκοπό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Οι τιμές της αποτέφρωσης ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ περίπου και φτάνουν τα 6.500 ευρώ. Οι πιο φτηνές χώρες είναι η Πολωνία στην Βαρσοβία, στην Ιταλία στην Τεργέστη και στη Σόφια στη Bουλγαρία. Βέβαια, μπορούν κάποιοι να αποτεφρωθούν στην Αγγλία, αλλά και σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.