Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ συμφώνησε, να συμπληρωθεί η μερική γενική προσέγγιση, πού έχει επιτευχθεί σχετικά με την πρόταση για το επόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) μετά το 2020, και η οποία αποτελεί τη θέση που θα στηρίξει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα.

Η διαπραγματευτική, αυτή θέση χαρακτηρίζεται «μερική» καθώς, στο στάδιο αυτό, δεν περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό και οριζόντια ζητήματα, για τα οποία διεξάγονται επί του παρόντος διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Παρ’ ότι γενικά δεν απομακρύνεται από την πρόταση της Επιτροπής, η μερική διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου επιφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στο κείμενο με την απλούστευση και την αποσαφήνιση της διάρθρωσης του Ταμείου.

Επίσης, η συμφωνηθείσα θέση διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των επιλέξιμων πράξεων ώστε να περιλαμβάνονται οι πράξεις που αφορούν επενδύσεις για την ασφάλεια επί του σκάφους, τις συνθήκες εργασίας και την ενεργειακή απόδοση, την απόκτηση εισαγωγή αλιευτικών σκαφών, καθώς και την αντικατάσταση ή τον εκσυγχρονισμό κινητήρων για σκάφη με μήκος έως 24 μέτρα. Ωστόσο, οι παρεκκλίσεις θα υπόκεινται σε πολύ περιοριστικούς όρους με στόχο την αποφυγή οποιασδήποτε αύξησης αλιευτικής ικανότηταςκαι την πλήρη τήρηση των στόχων της ΚΑΠ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, για να προσδιοριστεί κατά πόσον η πρώτη απόκτηση αλιευτικού σκάφους από νέους αλιείς είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση, θα λαμβάνονται υπόψη η ηλικία και το μήκος του σκάφους, η ηλικία, τα προσόντα ή η εμπειρία του αλιέως, και η απαίτηση για ισορροπημένο τμήμα του στόλου στον οποίο θα πρέπει να ανήκει το σκάφος.

Υπενθυμίζεται, η Επιτροπή πρότεινε νέο κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, που εντάσσεται στο επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Η πρόταση αποσκοπεί στην απλούστευση της υλοποίησης του ΕΤΘΑ επιτρέποντας στα κράτη μέλη να κατευθύνουν τη στήριξη στις στρατηγικές τους προτεραιότητες, αντί να πρέπει να επιλέξουν από ένα «μενού» επιλέξιμων δράσεων.

Ο προϋπολογισμός του ΕΤΘΑ, όπως έχει προταθεί από την Επιτροπή, θα ανέρχεται, σε τρέχουσες τιμές σε 6 140 000 000 ευρώ, και κατανέμονται μεταξύ της επιμερισμένης, της άμεσης και της έμμεσης διαχείρισης. Κατανέμονται 5 311 000 000 ευρώ για τη στήριξη υπό επιμερισμένη διαχείριση και 829 000 000 ευρώ για τη στήριξη υπό άμεση και έμμεση διαχείριση.

Το ΕΤΘΑ

Το ΕΤΘΑ είναι ένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) που επιδιώκουν να προωθήσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη με βάση την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής, το ΕΤΘΑ έχει βοηθήσει τους αλιείς στη μετάβαση προς τη βιώσιμη αλιεία, έχει υποστηρίξει τις παράκτιες κοινότητες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους, έχει χρηματοδοτήσει έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές ακτές, και έχει συμβάλει στην εξέλιξη της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας.