Οι δύο επιθέσεις, με δεκαδες νεκρούς και τραυματίες, συγκλονίζουν το Ιράκ και το Πακιστάν, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η έκρηξη στο Ιράκ έγινε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, γεμάτο με αντιπροσωπείες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο απολογισμός θριβερός: 72 νεκροί και 50 τραυματίες. Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ένα γιατρό.

Η επίθεση αυτή, η πιο αιματηρή ώς τώρα φέτος στη Βαγδάτη, είναι η δεύτερη με στόχο αγορές αυτοκινήτων αυτή την εβδομάδα. Άλλη μια διαπράχθηκε προχθές, με τουλάχιστον 4 νεκρούς και 25 τραυματίες, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ευθύνη για την επίθεση στο Πακιστάν ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκε στο ναό Λαλ Σάχμπαζ Καλάνταρ που είναι αφιερωμένος σε έναν άγιο των σούφι του 13ου αιώνα και βρίσκεται στην πόλη Σέχουαν, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν.

Ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μεταξύ εκατοντάδων πιστών στο ναό αυτό, ο οποίος ήταν γεμάτος, καθώς χθες ήταν για τους σούφι μια ημέρα αφιερωμένη στην προσευχή. Τουλάχιστον 20 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υγειονομικής μονάδας της Σέχουαν, τον Μόιν Ουντίν Σιντίκι.

Ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς και 250 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία εξαπέλυσαν τα ξημερώματα μια επιχείρηση σε ολόκληρη τη χώρα και πολλοί ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε πολλές πόλεις» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ και το Πακιστάν:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στη Βαγδάτη και στην πόλη Σεσουάν, στο νότιο Πακιστάν, προκαλώντας τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».