Τμήματα αγγείων της Ύστερης Τελικής Νεολιθικής εποχής, μαζί με λίθινα εργαλεία, κατεργασμένες λεπίδες οψιανού, αιχμές βελών και οπές πασσαλόπηκτων οικιών καταδεικνύουν πως έχει βρεθεί στο Γκουριμάδι Καρύστου ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς στην Καρυστία. Την ανασκαφή διενεργεί το Νορβηγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε προέκταση του ήδη γνωστού οικισμού προς τη δυτική πλευρά. Σημαντικό εύρημα είναι σύμφωνα με τους ανασκαφείς η αποκάλυψη τριών αβαθών κυκλικών οπών (πασσαλότρυπες) σε σειρά, που πιθανόν χρησίμευαν για την τοποθέτηση πασσάλων. Η διερεύνηση της χρήσης των οπών αυτών, θα πραγματοποιηθεί, όπως δηλώνουν, κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο, το 2022.

Ήδη, από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο τουτ 2021 έκαναν τέσσερις ανασκαφές. Και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «είναι μεγάλη η σημαντικότητα του οικισμού που χρονολογείται μέσω των ευρημάτων του στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή επειδή μάλλον αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό στην περιοχή της Καρυστίας». Ο οικισμός αυτός πρέπει να είχε εμπορικές ανταλλαγές και επαφές με τα πλησιέστερα νησιά του Αιγαίου όπως δείχνει η ύπαρξη του οψιανού αλλά και των γραπτών αγγείων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική της συγκεκριμένης θέσης, έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου, καθώς το Γκουριμάδι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Νότιας Καρυστίας.