Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξάνεται σταθερά, στην Ελλάδα, αλλά ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία μειώνεται

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 2015 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα άγγιξε τα 81,1 χρόνια, κατά τι υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ Όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να ζουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τους άντρες (84 έτη έναντι 79). Παράλληλα, υπάρχει διαφορά τεσσάρων χρόνων στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ατόμων με χαμηλότερο και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Παρότι η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής όπως προαναφέρθηκε, η αναλογία του χρόνου που διανύεται με καλή υγεία μειώνεται. Σε συμφωνία με τον μέσο όρο της ΕΕ, στην ηλικία των 65 ετών η Ελληνίδα γυναίκα μπορεί να προσδοκά να ζήσει άλλα 21,3 χρόνια, αλλά μόνο το ένα τρίτο αυτών θα είναι απαλλαγμένα από αναπηρίες. Ομοίως, οι άντρες μπορούν να προσδοκούν να ζήσουν περίπου το 40% των υπόλοιπων 18,5 ετών με καλή υγεία.

Η κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού

Η κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού παρουσίασε συνεχή βελτίωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά θα περάσουν μερικά χρόνια έως ότου εκδηλωθούν οι πλήρεις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην υγεία. Σημαντικές μεταβολές στο σύστημα υγείας έχουν συντελεστεί ως αποτέλεσμα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας,

Τα πολύ μελανά σημεία

Με την οικονομική κρίση, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στους θανάτους λόγω αυτοκτονίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ,από 362 που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος μεταξύ 2000–08 αυξήθηκαν σε 475 μεταξύ 2009–2014.

Δαπάνες για την υγεία

Η Ελλάδα δαπανά 1 650 ευρώ κατά κεφαλή στην υγειονομική περίθαλψη, ποσό που υπολείπεται κατά ένα τρίτο και πλέον από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Αυτό αντιστοιχεί στο 8,4% του ΑΕΠ, αλλά στο πλαίσιο της συρρικνούμενης οικονομίας, οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν σημαντικά από το 2009.

Σημειώνεται, πως ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών υγείας αποτελεί μέρος των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela