Μεταμφιεσμένο σε «πράσινο τζαμί», σαφώς επιβαρυμένο αισθητικά, εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή το υπέρλαμπρο κτήριο της Αγιάς Σοφιάς ως μουσουλμανικό τέμενος.

Οι πράσινες μοκέττες στρώθηκαν στο εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας  και γίνονται οι πρόβες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην οποία θα πρωτοστατήσει διαβάζοντας το Κοράνιο όπως φημολογείται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι καλύφθηκε ολόκληρο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, αποκλείοντας έτσι από το σημείο τους πιστούς.

Παράλληλα , έγιναν δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με έναν γνωστό ιμάμη να διαβάζει από το Κοράνιο  τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, τη γνωστή προσευχή Amenerresulu.  Στο βίντεο οι Τούρκοι διακρίνονται να προσπαθούν να καλύψουν το κομμάτι εκείνο της αψίδας, με το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά.

Η Αγιά Σοφιά θα είναι ανοικτή αύριο από τις 10 το πρωί. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια ζήτησε από τους  πολίτες που θα πάνε την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά: «να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα:μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση». Αυτό σημαίνει ότι περιμένει πλήθη.