Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ξεσπάθωσε με ανάρτηση του για το πόλεμο που δέχεται για την στήριξη της δημόσιας υγείας με την βοήθεια της Ρένας Δούρου.
Στην θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, με τη χρηματοδότηση 31 δημοσίων νοσοκομείων με 40,6 εκατ. ευρώ, για την ανανέωση και ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους.
Η πρωτοβουλία στηρίζεται στην επιλογή της περιφερειακής αρχής να συνδράμει κατά το δυνατόν στις ανάγκες που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική λιτότητα, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της προστασίας της Υγείας των πολιτών.
Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση σημαντικών και επειγουσών ελλείψεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.
«Δεν ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά να συνδράμουμε στην διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών στην Υγεία, σε μια κρίσιμη περίοδο οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε με παρέμβασή της, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο νόμιμα προβλεπόμενο κοινωνικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των αρχών -οικονομικής αυτοτέλειας, πόρων, αναλογικότητας- που ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.
Η κ. Δούρου επανέλαβε ότι η περιφερειακή αρχή «δεν λειτουργεί ούτε συγκυριακά ούτε αποσπασματικά» και με αναφορά στη συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου όταν είχε συζητηθεί το θέμα των στήριξης των δύο νοσοκομείων του Πειραιά, (Τζάνειου και Αγ. Παντελεήμονα), υπενθύμισε ότι τονίστηκε (τότε) η «ανάγκη στέρεας μεθοδολογίας, θεσμικής θωράκισης και ιεράρχησης αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας στην Αττική».
Για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται μηχανήματα που έως σήμερα υπήρχαν μόνο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως το CYBER KNIFE, το BABY κυκλοτρόνιο, ο ανοιχτός μαγνητικός τομογράφος κ.α.
 Το CyberKnife είναι η επιτομή της σύγχρονης ακτινοθεραπείας.Έτσι μπορούμε να ακτινοβολήσουμε στόχους διαμέτρου από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά και να δώσουμε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να καταστρέψουμε τα παθολογικά κύτταρα μιας περιοχής, χωρίς να επηρεάσουμε γειτονικούς ιστούς και όργανα.
Το baby PET(Positron Emission Tomography) που λύνει το υψηλό κόστος λειτουργίας του κλασσικού PET, μιας απεικονιστικής μεθόδου των μεταβολικών διαταραχών.
Ο ανοικτός μαγνητικός τομογράφος απαλύνει το τεράστιο πρόβλημα των ασθενών, την κλειστοφοβία.