Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά (vasillis.kalamaras@gmail.com)

Με αφετηρία τo ελληνο-ιρλανδικό αίμα του ο τιμημένος με Πούλιτζερ 58χρονος Τζέφρυ Ευγενíδης θα αναζητήσει στο μικτό της καταγωγής την διάπλασή του ως συγγραφέα. Το ελληνικό στοιχείο μόνο στο επώνυμο του, ανιχνεύεται, γιατί κατά τα άλλα έχει διαμορφωθεί ως προσωπικότητα στον «άγριο» κόσμο του Ντιτρόιτ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, αύριο Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα συζητήσει με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και θα χαιρετίσει ο Αν. Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας. Η επίσκεψη συμπίπτει με τα συμφραζόμενα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής που έχει ήδη ξεκινήσει στο SNFCC.org, και με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 6.30 μ.μ. την ημέρα της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 7.30 μ.μ.. Μετά το πέρας της διάλεξης ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης με προϋπόθεση την διττή βιολογική του κληρονομιά, θα θίξει θέματα της ταυτότητας που γίνονται όλο και περισσότερα ρευστά στις δυτικές κοινωνίες με τους μικτούς γάμους, αν και στην ονομαζόμενη Λατινική Αμερική, αριθμεί αιώνες μετά την «κατάκτηση» των κονκισταδόρων της καταστροφής. Δεν θα αφαιρέσει από την ατζέντα του τις νέες προκλήσεις και νέα στοιχήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική, αλλά και την κρίση που χτύπησε τον γενέθλιο τόπο του, ο οποίος αν και κάποτε κυριάρχησε ως πρότυπο ανάπτυξης, σήμερα ημέρα με την ημέρα, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κοινωνική και οικονομική κρίση.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Η.Π.Α. ως Τιμώμενη Χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Τζέφρυ Ευγενίδης συμμετείχε  χθες σε συζήτηση με την αν. καθηγήτρια Τατιανή Ραπατζίκου του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας, του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και τον συγγραφέα και ποιητή Ιωάννη Κοτσιφό, δημοσιογράφο και διευθυντή της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης. Η συζήτηση διοργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και του ΑΠΘ.

 

Ο Τζέφρυ Ευγενίδης (Jeffrey Eugenides), κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Michigan. Σπούδασε αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία και φιλολογία και δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Αυτόχειρες παρθένοι» (The Virgin Suicides), εκδόθηκε το 1993 και έγινε ταινία το 1999, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Κίρστεν Ντανστ, Τζος Χάρτνετ, Καθλίν Τέρνερ και Τζέιμς Γουντς. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του «Middlesex» -κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο «Ανάμεσα στα δύο φύλα»- που εκδόθηκε το 2003, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Επίσης, είχε συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα για το βραβείο του National Book Critics Circle Award, το λογοτεχνικό βραβείο του International IMPAC Dublin και το Prix Medicis της Γαλλίας.

Το «Σενάριο γάμου» (The Marriage Plot, 2011) ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award την επόμενη χρονιά. Κάποια από τα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως The New Yorker, The Paris Review, The Yale Review, Granta, Best American Short Stories. Εκτός απο το βραβείο Πούλιτζερ, έχει επίσης βραβευτεί με το Whiting Writer’s Award, και με το Harold D. Vursell Award, από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων.

Το 2014 εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Τελευταίο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη-όπως άλλωστε και τα προηγούμενα δημιουργήματά του- είναι η συλλογή διηγημάτων «Δελτία Παραπόνων».

Διαβάστε περισσότερα για το έργο του στο άρθρο