Οι Ελληνικές Μουσικές Γιορτές και ο εμπνευστής τους, ο διακεκριμένος μαέστρος Βύρων Φιδετζής, συνεχίζουν και φέτος να προσφέρουν στιγμές μουσικής απόλαυσης στους λάτρεις της ορχηστρικής μουσικής. Επιμένουν μάλιστα ελληνικά και βγάζουν από τη λήθη ξεχασμένες παρτιτούρες  Ελλήνων συνθετών –κι αυτό από μόνο του αποτελεί προσφορά υψιστης σημασίας που πιστώνεται (επί 15 συναπτά έτη) στον  Β.Φιδετζή.

Στόχος των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών είναι η γνωριμία μουσικών και κοινού με τη νεοελληνική μουσική παράδοση (που έχει ηλικία πάνω από 200 χρόνια) αλλά ταυτόχρονα και η σύνθεση νέων έργων και η ανάδειξη νέων συνθετών.

Η επόμενη εκδήλωση γίνεται την Πέμπτη 11 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο Εράτειο Ωδείο στα Βριλήσσια (Πατρόκλου 25, εισιτήρια: 10 ευρώ, 6 ευρώ μειωμένο) με έργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας. Δύο εξαιρετικές σολίστ, η Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και η Στέλλα Τσάνη (βιολί) θα ερμηνεύσουν τα εξής έργα:

Αιμίλιου Σπήλιου (1893-1981): Σονάτα για βιολί και πιάνο

Κώστα Νικήτα (1940-1989): Ντούο για βιολί και πιάνο (1986)

Θόδωρου Αντωνίου (1935-2018): Σονατίνα για βιολί και πιάνο (1958)

Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001): Σονάτα για βιολί και πιάνο αριθμ. 2 (1961)

και

Αλέκου Ξένου (1912- 1995): Σονάτα για βιολί και πιάνο (1958).

Ο Θόδωρος Αντωνίου έφυγε από κοντά μας πέρυσι, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως  η Σονάτα για βιολί και πιάνο του ζακύνθιου συνθέτη Αλέκου Ξένου συμπεριλαμβάνεται στην πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της  Στέλλας Τσάνη (Subways Music , 2016) με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, που τιτλοφορείται «3 Σονάτες για βιολί και πιάνο». Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση του έργου.

Η Στέλλα Τσάνη, είναι ιδρυτικό μέλος και α΄ βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων “L’ Anima”  και του Ellemis piano quartet και στο ενεργητικό της έχει πλήθος συναυλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η  Βίκυ Στυλιανού υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από την εποχή της ίδρυσής της και είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και του Τρίο Αθηνών.  Στο ενεργητικό της ως σολιστ έχει πολυάριθμες εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο, με πολλές Ελληνικές και ξένες ορχήστρες.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη σύμπραξή τους.