Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε την Dr. Άννα Κάτσακα, στο ιατρείο της «Phlebology Clinic», στην Αθήνα, και συζήτησαν για ένα σημαντικό ζήτημα υγείας που αφορά την πλειοψηφία και δεν είναι άλλο από τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς και φυσικά την αντιμετώπισή τους!

Κυρία Κάτσακα, οι ευρυαγγείες αποτελούν αισθητικό ή παθολογικό πρόβλημα;

Οι ευρυαγγείες μπορεί να απασχολούν ορισμένους μόνο για το αισθητικό κομμάτι αλλά φυσικά αποτελούν και παθολογικό πρόβλημα. Εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα, και έχουν κόκκινες και μπλε αποχρώσεις. Το μπλε χρώμα μας παραπέμπει σε φλεβική στάση, ενώ οι κόκκινες σε αρτηριακή συμμετοχή. Όσον αφορά στα είδη τους, οι ευρυαγγείες διακρίνονται σε απλές, ελικοειδείς και δενδροειδείς.

Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Μιας και για πολλούς αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα, ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν να επισκεφτούν κέντρα ομορφιάς και αισθητικής για τη θεραπεία τους, συχνά με δυσάρεστα αποτελέσματα. Βέβαια, ένα αγγειολογικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι τοποθετούν πρώτα την υγεία του ασθενούς και μετά την αισθητική βελτίωση του προβλήματος.

Τι περιλαμβάνει το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών μπορεί να γίνει με την χρήση του σκληρυντικού αφρού (microfoamsclerotherapy) και των σκληρυντικών ενέσεων. Οι προαναφερθείσες μέθοδοι πραγματοποιούνται στο χώρο του ιατρείου μας και ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Μετά την θεραπεία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του. Η γιατρός σας θα κρίνει ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για την κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος και τη γενικότερη κατάστασή σας.

Πώς θα καταλάβει ένας ασθενής ότι έχει ευρυαγγείες;

Μεταξύ των κυριότερων συμπτωμάτων των ευρυαγγειών συγκαταλέγονται το αίσθημα καύσου, ο πόνος, ο κνησμός στην περιοχή, η αίσθηση βάρους, το οίδημα και ενίοτε οι κράμπες. Τα συμπτώματα αυξάνονται όταν το άτομο βρίσκεται σε όρθια θέση, κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν την εμμηνόρροια.

Πολύ συχνά ακούμε πως η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών. Τι μπορεί να κάνει η έγκυος ώστε να αποφεύγει ή να παρατείνει την εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών;

Αρχικά, πρέπει να προσπαθήσει, όσο γίνεται, να μην πάρει υπερβολικά κιλά. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεται συχνά, τοποθετώντας τα πόδια σε υψηλότερη θέση, να αποφεύγει την ορθοστασία και να επιλέγει κυρίως φλατ παπούτσια. Επίσης, πρέπει να προτιμά να κοιμάται από την αριστερή πλευρά, ώστε να μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα και να αποφεύγει τη ζέστη (π.χ. πολύ ζεστό μπάνιο), καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν διαστολή των αγγείων και έτσι επιβραδύνεται η φλεβική επιστροφή. Τέλος, η χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών θα αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμη.

Γιατρέ, θα μπορούσατε να μας πείτε μερικά λόγια για τη θεραπεία των κιρσών;

Η θεραπεία των κιρσών μπορεί να γίνει με laser, χειρουργική επέμβαση ή ραδιοσυχνότητες. Ωστόσο, εγώ αντιμετωπίζω το 90% των περιστατικών φλεβικών παθήσεων με τη μέθοδο του σκληρυντικού αφρού. Είναι μια νέα μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο σκληρυντικός αφρός μείωσε αισθητά τις κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις και έχει άριστα αποτελέσματα.

Τι είναι ο σκληρυντικός αφρός ;

Είναι ένα μείγμα αέρος με ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου που με την βοήθεια των υπερήχων εγχύεται μέσα στη φλέβα και τη συρρικνώνει . Η θεραπεία είναι ανώδυνη, γίνεται στο χώρο του ιατρείου και δεν απαιτεί ούτε αναισθησία, ούτε νοσηλεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η επιστροφή στις καθημερινές και οικογενειακές δραστηριότητες είναι άμεση και τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άριστα, τόσο παθολογικά, όσο και αισθητικά. O σκληρυντικός αφρός είναι μία επανάσταση στην αγγειοχειρουργική στην αντιμετώπιση τόσο των κιρσών, όσο και των ευρυαγγειών.

Τέλος, κυρία Κάτσακα, είναι αλήθεια πώς ακολουθείτε εξατομικευμένη προσέγγιση για την περίπτωση του κάθε ασθενούς;

Κάθε ασθενής που προσέρχεται στο ιατρείο μας με ευρυαγγείες ή κιρσούς αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, η οποία απαιτεί τον συνδυασμό των κατάλληλων τεχνικών. Η σωστή διάγνωση και η εφαρμογή σωστής θεραπείας έχει ιδιαίτερη σημασία. Η βελτίωση είναι σταδιακή και επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου. Ο αγγειοχειρουργός είναι απαραίτητο να επιδείξει αγάπη και υπομονή στο αντικείμενό του και ο ασθενής θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον ιατρό του και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του.

Η Α. Κάτσακα

Η παρουσία ευρυαγγειών στα πόδια σημαίνει φλεβική ανεπάρκεια, έστω και σε ήπιο βαθμό και διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος. Σημαίνει, επίσης, ότι ο ασθενής έχει γενετικά προκαθορισμένη αδυναμία των φλεβικών τοιχωμάτων, το οποίο δεν μπορεί φυσικά να αλλάξει. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθείται σε ετήσια βάση, έτσι ώστε ότι αλλαγές προκύπτουν στο φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων να ανακαλύπτονται και να αποκαθίστανται νωρίς. Εξάλλου, όπως είναι ήδη γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

«Phlebology Clinic»

Θεσσαλονίκη, Αγίας Σοφίας 12  

Αθήνα, Καρνεάδου 20, Κολωνάκι