Ξεκίνησε σήμερα η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με βασικό  κατηγορούμενο τον πρώην μεγαλοκατασκευαστή Ιωάννη Καρούζο και την πρώην σύζυγό του Ρεββέκα Σκαφτούρα, σχετικά με το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής και παράνομης αγοραπωλησίας ακινήτων.

Η υπόθεση βαφτίστηκε τότε από τον Τύπο ως Karouzos gate. Ο Ιωάννης  Καρούζος, εμφανώς καταβεβλημένος,  μετήχθη στο δικαστήριο από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται, καθώς εκτίει ποινή για άλλες υποθέσεις. Απούσα από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας η Ρεββέκα Σκαφτούρα, η οποία εκπροσωπήθηκε από συνήγορο υπεράσπισης.

Στο εδώλιο, με βάση το βούλευμα, έχουν παραπεμφθεί έξι άτομα, που κατά περίσταση κατηγορούνται για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζεύγος φέρεται να είχε διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων ώστε να δικαιολογεί τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, τόσο ο ίδιος ο Καρούζος όσο και ο συνήγορός του Γιώργος Παπαδάκης δεν σταμάτησαν να επιρρίπτουν ευθύνες στη Σκαφτούρα, υποστηρίζοντας πως «εκείνη ήταν ο εγκέφαλος για τις έκνομες δραστηριότητες του Ομίλου».