Με την κλασική τρίωρης διάρκειας βουβή ταινία «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ κάνει φέτος έναρξη το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, που, παρά τα 30 του χρόνια, εξακολουθεί να διατηρεί άσβεστη τη δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες.

Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (7.30 μ.μ.), με την προβολή του μεγάλου αριστουργήματος του Γκρίφιθ, «Μισαλλοδοξία» (Intolerance: Loves Struggle Throughout the Ages, 1916) , με ζωντανή μουσική συνοδεία από το Νίκο Πλάτανο.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος «Η γοητεία του μαυρόασπρου» με ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου.

Ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η επική «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ  συνετέλεσε στην καταξίωση της νέας τέχνης που στην εποχή του βωβού βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα,  επηρεάζοντας τον ρωσικό κινηματογράφο (Πουντόβκιν, Αϊζενστάιν κ.α.) και σφραγίζοντας την πορεία του ευρωπαϊκού σινεμά.

Πρόκειται για μια γιγαντιαίων διαστάσεων σύνθεση από τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό ιστορικό χρόνο, που αναπτύσσονται παράλληλα: η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα σύγχρονο επεισόδιο τοποθετημένο στην Αμερική. Όλες φανερώνουν με τον τρόπο τους, τη διαχρονική κυριαρχία του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι της αγάπης και της καλοσύνης…

Ταινία γεμάτη εικόνες εκπληκτικές, λυρικές, επικής πνοής, που παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη του θεατή, με, ανάμεσά τους, να ξεχωρίζουν τόσο οι πανοραμικές σκηνές της Βαβυλώνας, όσο κι εκείνες  της άλωσης της πόλης, με το στρατό του Δαρείου να επιδίδεται σε σφαγή (από τις σκηνές που ακόμη και σήμερα δεν έπαψαν να εντυπωσιάζουν).

Ακόμη, αναφέρουμε εκείνη με τα δυο περιστέρια της “Πριγκίπισσας Αγαπημένης” (και πάλιν στο επεισόδιο της Βαβυλώνας) να σέρνουν το μικροσκοπικό άρμα τους  ή εκείνη του θανάτου της “Κόρης των Βουνών”, ερωτευμένης κρυφά με τον Μπαλτάσαρ – σκηνές βουτηγμένες σ’ ένα ρομαντισμό, που ξεκινούσε από την αγάπη του Γκρίφιθ για τους Άγγλους ρομαντικούς του 19ου αιώνα. Ακόμη, αξίζει να σημειώσω πως η ταινία αγοράστηκε στη Ρωσία, με πρόταση του Λένιν, και μελετήθηκε από τους σοβιετικούς σκηνοθέτες, ιδιαίτερα τον Αϊζενστάιν και τον Πουντόβκιν.

Σημ.: Θα προβληθεί η πρωτότυπη βερσιόν της ταινίας, με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν (όπως και στις υπόλοιπες βουβές ταινίες) την εποχή που πρωτοπροβλήθηκε η ταινία.

Τη Μουσική σύνθεση έγραψε ο  Νίκος Πλάτανος, ο οποίος θα συνοδεύει στο πιάνο, με τον Τηλέμαχο Μούσα (Ηλεκτρική κιθάρα, MIDI κιθάρα, αναλογικό synthesizer, pheremin0 και τον Νίκο Γιούσεφ (Μουσικό πριόνι + effects. Η εκδήλωση γίνεται σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Εισιτήρια και πληροφορίες:

Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, Ομήρου 8, Αθήνα, Tηλ 210 7282333, Ομαδικές κρατήσεις: Τηλ 210 7282367. Χώρος: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Προπώληση από σήμερα. Τιμές: Φοιτητές, νέοι: € 7, Ζώνη Β: € 10, Zώνη A: € 15 Αγορά Εισιτηρίων Online