Από τις κορυφαίες των σύγχρονων Ελληνίδων η Νίκη Γουλανδρή,  είχει πει για τον ελληνικό τόπο, πως «τα έχει όλα πλην της ερήμου».

ΣΤΗΝ ανθούσα ακόμα τότε Ελευθεροτυπία (1994-95 πρέπει να ήταν) καταγράφηκε η ρήση. Η οποία, για λόγους που δεν είναι της ώρας να εξηγήσω, έκτοτε με ακολουθεί.

ΑΙΤΙΑ να την επικαλεσθώ στο εδώ σημείωμα η χωρίς προηγούμενο ανομβρία του Χειμώνα που πέρασε και οι σχεδόν ανύπαρκτες χιονοπτώσεις στα βουνά-ειδικότερα των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

ΣΕ ΟΣΟΥΣ, στοιχειωδώς, διατηρούν επαφή με την πραγματικότητα, είναι πλέον φανερό πως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά με τον καιρό τα τελευταία χρόνια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ, Οκτώβρης και Νοέμβρης τείνουν να ξεχάσσουν το βροχερό «Ρ» τους, ενώ παγιώνεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο να έχουμε τις όποιες βροχές στα ανατολικά-άρα να ‘’ποτίζεται’’ το Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή στα δυτικά επικρατούν ηλιοφάνειες.

ΕΦΕΤΟΣ το κακό παράγινε . Όμως για το τι προοιωνίζουν αυτές οι αλλαγές, όσον αφορά τα καθαυτό ελληνικά ποτάμια (Αχελώος, Πηνειός Ηλείας, Αλφειός, Πείρος Αχαΐας, ακόμα και Πηνειός Θεσσαλίας ή Αλιάκμονας Μακεδονίας), τις πηγές στα ορεινά και τα υπόγεια αποθέματα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση στην καθ ημάς δημόσια …παρλαπίπα!

_«ΤΟ National Geographic προειδοποιεί: Υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης του 30% της Ελλάδας», γράφτηκε πρόσφατα σε κάποια σάιτ, αλλά μέχρις εκεί.

ΔΕΙΓΜΑ επαφής με το όλον της πραγματικής ζωής μπορείς να το πεις. Στο οποίο, να πάει κόντρα η ελάχιστη αφεντιά μου-μαζί και η πεθαμένη αποκέντρωση που καμώνεται ότι εκπροσωπεί, κομμάτι όνειρο …θερινό!

ΕΞ ΟΥ και καλώ σε βοήθεια τη Μακαριστή Νίκη Γουλανδρή*, ήτις από ψηλά είμαι σίγουρος ότι προειδοποιεί.

ΟΧΙ για να υψώσουμε τείχη στης ερημοποίησης την απειλή-αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά, όπως και με τον κορονοϊό, να προετοιμαστούμε για τις επιπτώσεις.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ να αξιοποιήσουμε κάποιο ποσό από το αναμενόμενο ευρωπαϊκό πακέτο προς την κατεύθυνση της αφαλάτωσης.

ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ το πάντα επίκαιρο λαϊκό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» όποιος –α νοιάζεται και έχει διασύνδεση με το γκουβέρνο ας το μεταδώσει.

*Είχα την τύχη να τη συναντήσω στο ομώνυμο Μουσείο με αφορμή κάποιο ρεπορτάζ για θέμα που απασχολούσε μια ομάδα οικολόγων από τη Θεσσαλονίκη. Τι άνθρωπος…