Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Ημέρα της απονομής του Χρυσού Λιονταριού και των άλλων βραβείων του 75ου φεστιβάλ Βενετίας σήμερα με τα προγνωστικά των περισσότερων κριτικών για το μεγάλο βραβείο της Μόστρας να ξεχωρίζουν, πάνω απ’ όλα, την ταινία «Ρόμα» του βραβευμένου με Όσκαρ («Gravity») Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν.

Πρόκειται για μια ιστορία τοποθετημένη στο Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του ’70, περίοδο που ο στρατός σκότωσε περισσότερα από 120 άτομα σε μια φοιτητική διαδήλωση. Τα γεγονότα καταγράφονται μέσα από την ιστορία μιας υπηρέτριας που εργάζεται σε μια μεσοαστική οικογένεια, σε σπίτι που βρίσκεται στη συνοικία Ρόμα της πόλης του Μεξικού.

Ο Κουαρόν περιγράφει, μέσα από μαυρόασπρες εικόνες, με χιούμορ και οξυδέρκεια τη ζωή της υπηρέτριας του και της αστικής οικογένειας, άλλοτε παρακολουθώντας από κοντά τα πρόσωπα και άλλοτε καταγράφοντας τη γενικότερη κατάσταση στην υπό στρατιωτικό καθεστώς πόλη – ανάμεσα στις πιο αξέχαστες σκηνές του αναφέρω εκείνη της φωτιάς καθώς και της σφαγής των φοιτητών από το στρατό τη μέρα του Corpus Christi, στο φινάλε της ταινίας.

Ανάμεσα στις άλλες ταινίες, φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι, αναφέρω το γουέστερν «The Sisters Brothers» του Γάλλου Ζακ Οντιάρ, το «Ηλιοβασίλεμα» του Ούγγρου Λάζλο Νέμες και Vox Lux του Μπρέιντι Κόρμπετ. Για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, φαβορί είναι ο Γουίλεμ Νταφόε για την εκπληκτική ερμηνεία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ στην ταινία «Στην πύλη της αιωνιότητας». Ενώ για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, φαβορί είναι η Νάταλι Πόρτμαν (Vox Lux), η Σουζάνε Γουέστ («Ηλιοβασίλεμα»), η Έισλινγκ Φραντσιόζι («Το αηδόνι») και η Ολίβια Κόουλμαν («Η ευνοούμενη» του Λάνθιμου).,

Τα επίσημα βραβεία θα απονείμει διεθνής επιτροπή με πρόεδρο τον γνωστό Μεξικανό σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, με μέλη τους: Σίλβια Τσανγκ (ηθοποιός, σκηνοθέτρια), Τρίνε Ντρίλχολμ (ηθοποιός), Νικόλ Γκαρσία (ηθοποιός, σκηνοθέτρια), Πάολο Τζενοβέζε (σκηνοθέτης), Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα (σκηνοθέτρια, παραγωγός), Τάικα Γουατίτι (Ηθοποιός, σκηνοθέτης), Κρίστοφερ Γουόλτς (ηθοποιός) και Ναόμι Γουότς (ηθοποιός).