Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε σήμερα το κτήριο ΦΙΞ, στο οποίο κάποτε θα στεγαστεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, και συνεχάρη «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ, την καλλιτεχνική διεύθυνση και όλους τους εργαζόμενους, που δούλεψαν πραγματικά πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το Μουσείο και να το χαρούμε εμείς σήμερα».

Δεν κατάλαβε η κ. υπουργός ότι είδε ένα κτήριο που είναι έτοιμο από το 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά) και ότι από τότε προσπαθεί  να ανοίξει ως μουσείο.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτού του έργου βεβαίως ουδεμία σχέση έχουν με το σημερινό Δ.Σ. και την καλλιτεχνική του διεύθυνση, τους οποίους η κυρία υπουργός συνεχάρη. Αγνοούσε προφανώς πως είναι η τέταρτη υπουργός Πολιτισμού που μπαίνει μέσα στο ανακαινισμένο κτήριο του παλιού ζυθοποιείου ΦΙΞ και εκφράζει τον ειλικρινή θαυμασμό της, χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα που διαιωνίζεται με την οργάνωση άσχετων εκθέσεων και όχι των μόνιμων συλλογών του μουσείου.

Οι προκάτοχοί της (Ξυδάκης και Μπαλτάς) είχαν προαναγγείλει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση του διευθυντή/τριας προκειμένου να αναλάβει κάποιος με γνώση και πείρα την εφαρμογή της μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης που άφησε έτοιμη, πριν αποπεμφθεί  από την κυβέρνηση Σαμαρά, η ιδρύτρια του μουσείου αυτού Άννα Καφέτση. Το κτήριο από μόνο του, ένα έργο που οραματίστηκε και έφερε εις πέρας η κ. Καφέτση, δεν συνιστά μουσείο.

Η κ. Κονιόρδου, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο, πήγε στου ΦΙΞ συνοδευόμενη από το διευθυντή του γραφείου της Βαγγέλη Πολίτη, τον οποίο δεν αποχωρίζεται όπως φαίνεται -γιατί τον παίρνει παντού μαζί της, μέχρι στη Νέα Υόρκη ήταν μαζί για την έκθεσηεκεί παραρτήματος του Ιδρύματος Ωνάση, με πολλούς να αναρωτιούνται ποιος στέκεται στο «πόδι» της όταν λείπουν  και οι δύο στο εξωτερικό.

Επισκέφτηκε λοιπόν με τον κ. Πολίτη (παλιό της φίλο και συνεργάτη από την εποχή που η κ. Κονιόρδου είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) όλους τους ορόφους, ενημερώθηκε για τη προβλεπόμενη χρήση των χώρων συνολικού εμβαδού  18.142 τετραγωνικών μέτρων και πληροφορήθηκε για τα μελλοντικά σχέδια του μουσειολογικού σχεδιασμού. Έπειτα δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο τέχνης εν εξελίξει, είναι συγκλονιστικό».  Το «έργο εν εξελίξει» είναι προφανώς η έκθεση που ετοιμάζεται από την Documenta 14.

«H κ. Κονιόρδου  μίλησε και με το επιτελείο της Documenta (και όχι Ντουκουμέντα, όπως γράφεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ) που εργάζεται πυρετωδώς,  έτσι ώστε να είναι έτοιμο το Μουσείο να υποδεχθεί σε λίγες μέρες το πολυπληθές κοινό». Πράγματι, ο κόσμος σε λίγες μέρες  θα δει φως στου ΦΙΞ και θα νομίζει ότι άνοιξε το ΕΜΣΤ. Η πόρτα του, ναι, θα έχει ανοίξει, όχι όμως και το πολυαναμενόμενο μουσείο.