Στη συζήτηση που έγινε, χθες, Τετάρτη με την Επίτροπο Vera Jourová και την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Ana Paula Zacarias, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές κοινωνίες και επέμειναν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις.

Κάλεσαν την Επιτροπή να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και να σταματήσει την ατιμωρησία ορισμένων κυβερνήσεων, αλλά και το Συμβούλιο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του άρθρου 7 σε σχέση με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ορισμένοι επανέλαβαν επίσης ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ωστόσο απέρριψαν τη συζήτηση στο σύνολό της, επικαλούμενοι πολιτική μεροληψία και έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση στα σχετικά κράτη μέλη, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι επιδεικνύουν μισαλλοδοξία απέναντι σε διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους.