Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και η κοινωνία των πολιτών δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας στην ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λισαβόνα, εγκαινίασαν την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας με σκοπό την έναρξη διαλόγου, τη διευκόλυνση της αμοιβαίας μάθησης, τη βελτίωση των στοιχείων και της παρακολούθησης, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας.

Καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας — προτεραιότητα για την κοινωνική Ευρώπη

Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου στη Λισαβόνα συνδιοργανώνεται από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA).

Στην εκδήλωση, οι υπουργοί των κρατών μελών καθώς και εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων και των πόλεων υπέγραψαν τη «Δήλωση της Λισαβόνας σχετικά με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας», με την οποία δρομολογήθηκε η πλατφόρμα. Όλοι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν υπό την αιγίδα της πλατφόρμας και να υλοποιήσουν δράσεις στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας για την επίτευξη κοινής αντίληψης και δέσμευσης και για την εξασφάλιση απτής προόδου στα κράτη μέλη όσον αφορά την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας. Προσφέρει την ευκαιρία συμμετοχής και συνεργασίας με τοπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων πόλεων και παρόχων υπηρεσιών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς να ανταλλάσσουν καλύτερα τις γνώσεις και τις πρακτικές τους και να εντοπίζουν αποτελεσματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις, ώστε να σημειώσουν πρόοδο στην εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας.

Στη δήλωση που υπεγράφη χθες, συμφώνησαν ως προς τους ακόλουθους στόχους:

. Κανείς δεν κοιμάται χωρίς κατάλυμα λόγω έλλειψης προσβάσιμης, ασφαλούς και κατάλληλης προσωρινής στέγασης·

. Κανείς δεν ζει σε προσωρινή ή μεταβατική στέγαση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναγκαίο για την επιτυχή μετακίνηση σε μόνιμη λύση στέγασης·

. Κανείς δεν απομακρύνεται από κανένα ίδρυμα (π.χ. σωφρονιστικό κατάστημα, νοσοκομείο, ίδρυμα περίθαλψης) χωρίς προσφορά κατάλληλης στέγασης·

. Οι εξώσεις θα πρέπει να αποτρέπονται όποτε είναι δυνατόν και σε κανέναν δεν ασκείται έξωση χωρίς βοήθεια για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης στέγασης, όταν χρειάζεται·

. Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις λόγω της κατάστασης αστεγίας.

Διατίθεται χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη στήριξη μέτρων πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας. Τα κράτη μέλη θα επενδύσουν σημαντικό ποσοστό των κονδυλίων τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) για τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης και της μείωσης της φτώχειας. Το InvestEU προσφέρει επίσης ευκαιρίες για τη στήριξη επενδύσεων σε κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης.