Ενας ακόμη πανέμορφος αρχαίος αμφορέας (575-525 π.Χ.) γκρίζας προέλευσης βγαίνει σε δημοπρασία των Christie’s, στις 31 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη αντί 80-120 χιλιάδες δολάρια.

Το κακό για τον διεθνή οίκο δημοπρασιών είναι ότι ο αρχαιολόγος δρ Χρήστος Τσιρογιάννης αφιερωμένος στην έρευνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας εντόπισε το αρχαίο στο κατασχεμμένο αρχείο των Σάιμς-Μιχαηλίδη και απέστειλε τα στοιχεία της νέας ταύτισης του στις Εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης και στην Ιντερπόλ της Λιόν για να επιληφθούν, όπως έχουν κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Τους έστειλε  δύο επαγγελματικές φωτογραφίες από το κατασχεθέν αρχείο Symes-Michaelides (Symes 1-2), που απεικονίζει τον ίδιο αμφορέα που δημοπρατείται «ως παρτίδα 31». Πουθενά δεν αναφέρονται στον κατάλογο της δημοπρασίας ο Σάϊμς και ο Μιχαηλίδης.

Πρόκειται για έναν αττικό μελαμβαφή αμφορέα των κλασικών χρόνων που έχει ύψος 0,43μ.

και φέρει εξαιρετικής ποιότητας παράσταση. Ως προέλευσή του αναφέρονται ιδιωτικές συλλογές των Sotheby’s και Christie’s  ως επίσης συλλογή του John Hewett (1919-1994).

Ωστόσο, ο  Ελληνας ερευνητής επισυνάπτει στις αρχές και δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες  του ίδιου αμφορέα από το αρχείο του  Beazley που εκδόθηκε το 1971. Αν και ο κατάλογος των Christie’s αναφέρεται σε αυτό, αλλά δεν επισημαίνει  ότι ο αμφορέας απεικονίζεται εκεί με ίχνη αλάτων (ενώ στο Σάιμς ο αμφορέας απεικονίζεται καθαρός).

Μέχρι την έναρξη της δημοπρασίας υπάρχει πολύς χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποσυρθεί το αρχαίο. Σε ποιόν όμως πρέπει να αποδοθεί είναι μια άλλη ιστορία που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.