Αναξιοκρατία, υποστελέχωση στην επαρχία και πληθώρα υπαλλήλων στην Αθήνα προφανώς  για να εξυπηρετηθούν «τα δικά μας παιδιά» είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι νέες  τοποθετήσεις προϊσταμένων, τμηματαρχών και υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 Γι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση η  Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «Ηώς» που αποτελείται από αφυπηρετήσαντες αρχαιολόγους. Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ανησυχία της για το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την προστασία των μνημείων.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, χρησιμοποιώντας  επιλεκτικά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, επανατοποθέτησε την πλειονότητα των διευθυντών στις θέσεις τους αλλά δεν παρέλειψε να αλλάξει και διευθυντές χωρίς να λάβει υπόψη την ειδικότητα του καθενός ή το έργο που επιτελούσαν. Αποκορύφωμα ήταν οι τοποθετήσεις των τμηματαρχών, πολλοί από τους οποίους ουδέποτε είχαν κριθεί  από υπηρεσιακό συμβούλιο.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πρωτοφανής, με «αιτήσεις» ενδιαφερομένων χωρίς καμία προηγούμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη των κενών θέσεων. Άραγε προσμετρήθηκε στην επιλογή το επιστημονικό έργο και η ειδικότητα ή αυτό πια αποτελεί παρωχημένη και περιττή διαδικασία για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ;»

Το 2010 έγιναν οι τελευταίες κρίσεις προϊσταμένων από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Οι τοποθετήσεις του 2014 υποτίθεται πως είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Η διαδικασία αυτή   επαναλήφθηκε τώρα, δηλαδή χωρίς την ορθή διαδικασία.

«Όσον αφορά τις τοποθετήσεις των υπολοίπων υπαλλήλων, που ακολούθησαν, μια απλή ανάγνωση του μακροσκελούς καταλόγου αποδεικνύει περίτρανα τον υδροκεφαλισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πλήρη εγκατάλειψη  των Εφορειών Αρχαιοτήτων της περιφέρειας. Δεκάδες αρχαιολόγοι συνωστίζονται σε ορισμένες Υπηρεσίες με έδρα την Αθήνα, ενώ Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιφέρειας παρουσιάζουν ως μόνο αρχαιολόγο τον προϊστάμενο, ή, στις «πολυτελείς» περιπτώσεις, διαθέτουν πέραν του προϊσταμένου και έναν αρχαιολόγο σε θέση τμηματάρχη. Το ίδιο απογοητευτική παρουσιάζεται και η στελέχωση πολλών περιφερειακών υπηρεσιών στις υπόλοιπες ειδικότητες».