Αναγνώρισαν οι αρχαιολόγοι ότι το ειδώλιο που απεικονίζεται στην αφίσα της έκθεσης των 15 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της συλλογή Στερν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Ίδρυμα Γουλανδρή, που εγκαινιάζεται σήμερα προέρχεται από την λαθρανασκαφή της Κέρου. Θεωρούν πως τα ειδώλια της συλλογής είναι της 3ης χιλιετίας π. Χ. κλεμμένα από τις Κυκλάδες. Η άποψη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι ότι τα αντικείμενα αυτά έπρεπε να κατασχεθούν και να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα μας και όχι  να επιτραπεί να εκτεθούν τα υπόλοιπα 145 της συλλογής στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και ένα στο σπίτι του συλλέκτη όπως προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστεύουν πως είναι καραμπινάτη αρχαιοκαπηλία που με την συμφωνία η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων παρέχει την πολυπόθητη για τον συλλέκτη νομιμοποίηση.

Τα 15 κυκλαδικά που εκτίθενται στην Αθήνα σε ένα χρόνο θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να εκτεθούν εκεί για 25+25 χρόνια. Συνεπώς, για ποιόν επαναπατρισμό μιλάμε. Δεν θα ζει ουδείς από εμάς για να διαπιστώσει αν θα γυρίσουν πίσω.

Το ειδώλιο 138 της Συλλογής Στερν προερχόμενο από την Κέρο. Πριν φτάσει στα χέρια του L.Stern ήταν στη, συλλογή Ian Woodner

  Το ειδώλιο από την Κέρο είναι το υπ΄ αρ. 138 της Συλλογής. Παριστάνει γυναικεία μορφή   της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου. Το λυρόσχημο κεφάλι έχει ανάγλυφα αποδοσμένα τα μάτια και τα φρύδια. Αρχικά ήταν επιζωγραφισμένα, όπως και τα μαλλιά. Ο κορμός είναι σχεδόν παραλληλόγραμμος, τα χέρια τοποθετημένα οριζόντια κάτω από τα στήθη, που αποδίδονται σχηματικά, ως ανάγλυφα τρίγωνα. Τα πόδια έχουν μικρή κάμψη στα γόνατα και χωρίζονται μεταξύ τους από βαθιά διαμπερή χάραξη. Σε κατατομή το ειδώλιο είναι σχεδόν επίπεδο.

Η πρώτη δημοσίευση του ειδωλίου έγινε το 1987 από την μελετήτρια της κυκλαδικής τέχνης PGetzPreziosi, για την οποία ο Leonard Stern δήλωσε ότι συμβουλευόταν για την αγορά κυκλαδικών αντικειμένων (δημοσίευμα New York Post 12/10/2022). Στο βιβλίο της Early Cycladic Art in North American CollectionsRichmond 1987, λέει ότι το ειδώλιο προέρχεται από την Κέρο, ενώ στο βιβλίο της Pat Getz-Gentle, Personal styles in Early Cycladic SculptureWiskonsin 2001, το αναφέρει ως προερχόμενο από τον «Θησαυρό της Κέρου». Η απόδοση στον «Θησαυρό της Κέρου» επαναλαμβάνεται στην έκδοση του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή Π. Σωτηρακοπούλου, Ο Θησαυρός της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα;, Αθήνα 2005.

Πριν περάσει στη Συλλογή του LStern, βρισκόταν στην συλλογή της Woodner Family από το 1968 ή 1969, χρονολογία που συμπίπτει με την εμφάνιση του «Θησαυρού της Κέρου» στην αγορά αρχαιοτήτων, μετά τις μεγάλες λαθρανασκαφές της δεκαετίας του 1950 και 1960 στο νησί της Κέρου.

Πρόκειται για ένα από τα 5 ειδώλια της Συλλογής Στερν που προέρχονται από τις λαθρανασκαφές της Κέρου, σύμφωνα με την σχετική βιβλιογραφία. Το ίδιο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Γουλανδρή αναφέρει στον ιστότοπο του ότι  πρόκειται για ένα σύνολο «θραυσμένων ειδωλίων και αγγείων που ανασκάφηκαν παράνομα τη δεκαετία του 1950 στη νησίδα Κέρος, μεταξύ Νάξου και Αμοργού».

Ο ΣΕΑ στην σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Εισαγγελέα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Γι αυτό πραγματοποιούν αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μουσείο στο οποίο εγκαινιάζεται η εν λόγω έκθεση (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου, περιοχή Ρηγίλλης).