Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στην καθιερωμένη συνάντηση με τους διπλωματικούς συντάκτες, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σχετική συζήτηση που αρχίζει, στη θέση των «27», η οποία επισήμανε, δεν πρέπει και δε θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Οσο για τις προτεραιότητες της Ελλάδας στις σχετικές διαπραγματεύσεις, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και  διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ελλήνων στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ.

Σημειώνεται, πως στις 29 Απριλίου θα συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τις  κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίζουν τις γενικές θέσεις και αρχές βάσει των οποίων η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι διαπραγματεύσεις αυτές, η Ένωση θα ενεργεί ως μία οντότητα και θα διαφυλάσσει τα συμφέροντά της. Πρωταρχική προτεραιότητα θα είναι να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη

Στο θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου  θα αναφερθούμε στη συνέχεια, εκτενώς

Η αποχώρηση

Αν παρομοιάσουμε την ΕΕ με ένα πουλόβερ, το οποίο, όμως, έχουν πλέξει οι 28 χώρες μέλη, φαντασθείτε τι γίνεται, όταν μια από τις χώρες μέλη αποχωρεί και πρέπει να αφαιρεθούν όσα την αφορούν άμεσα, και τα άλλα να προσαρμοστούν στα δεδομένα που προκύπτουν.

 Η βρετανική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οσοι έχουμε, έστω και λίγο, παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην ΕΕ, και τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις σε κάθε σημαντικό βήμα, γνωρίζουμε, πως το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ένας «δυνατός εταίρος» στη  διαμόρφωση της ΕΕ, μετά την ένταξη του. Αυτό αφορά, τη σύνταξη των κειμένων  των συνθηκών πριν φθάσουν στην υπογραφή,  την πορεία του σχεδίου Συντάγματος που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, τη διαμόρφωση των επιμέρους πολιτικών, κυρίως της Εσωτερικής Αγοράς , με επίκεντρο το εμπόριο, των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και της ΚΕΠΑΑ, αλλά και τις εξελίξεις σε επιμέρους τομείς, όπως είναι π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και  η ψηφιακή αγορά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη πληθώρα των εξαιρέσεων  από τις διάφορες αποφάσεις της ΕΕ και τις αποχές,  (Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Σένγκεν ) η παρουσία του στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους  ιδιαίτερα ικανούς διαπραγματευτές που διαθέτει είναι πολύ έντονη . Έτσι, η βρετανική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει διάχυτη και σημαντική, ακόμη και μετά την αποχώρηση.

Η Επιστολή

Στην από 29ης Μαρτίου 2017 επιστολή της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου βασιλείου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κύριο σημείο, θα λέγαμε, είναι η πρόταση για συμφωνία, στην οποία γίνεται συχνά αναφορά στην επιστολή. Οπως αναφέρεται:»Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μία βαθιά και ειδική εταιρική σχέση που περιλαμβάνει τη συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας

 

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την επιστολή της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε Tusk,

Στις 23 Ιουνίου του περασμένου έτους, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, η απόφαση αυτή δεν αποτελούσε απόρριψη των αξιών που συμμεριζόμαστε κι εμείς ως Ευρωπαίοι. Ούτε ήταν προσπάθεια να βλάψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιοδήποτε από τα άλλα κράτη μέλη. Απεναντίας, το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει επιτυχία και ευημερία. Το δημοψήφισμα ήταν, αντιθέτως, μία ψήφος υπέρ της αποκατάστασης, όπως το βλέπουμε εμείς, της εθνικής μας αυτοδιάθεσης. Αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποχωρούμε από την Ευρώπη — και επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας ως εταίροι και σύμμαχοι των φίλων μας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τον μήνα που διανύουμε, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπερψηφίζοντας με ξεκάθαρη και πειστική πλειοψηφία και στις δύο Βουλές το σχέδιο νόμου για την (γνωστοποίηση αποχώρησης από την) Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου και έλαβε την βασιλική επικύρωση από την Αυτής Μεγαλειότητα την Βασίλισσα και κατέστη νόμος του Κοινοβουλίου στις 16 Μαρτίου.

Σήμερα, επομένως, επιθυμώ με την παρούσα επιστολή να θέσω σε ισχύ τη δημοκρατική απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Γνωστοποιώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο 50 παράγραφος 2, όπως εφαρμόζεται με το άρθρο 106α της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, γνωστοποιώ με την παρούσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας. Οι παραπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις οποίες περιέχει η παρούσα επιστολή πρέπει, συνεπώς, να εκλαμβάνονται σαν να συμπεριλαμβάνουν παραπομπή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.

Στην παρούσα επιστολή εκτίθεται η προσέγγιση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος στις συνομιλίες τις οποίες θα κάνουμε σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχετικά με την βαθιά και ειδική εταιρική σχέση που προσδοκούμε να έχουμε — ως πλησιέστερος φίλος και γείτονάς σας — με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση. Πιστεύουμε ότι οι επιδιώξεις αυτές είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα του κόσμου.

Είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουμε την προκείμενη διαδικασία για την υλοποίηση των επιδιώξεων αυτών με τρόπο δίκαιο και εύτακτο, και με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση από κάθε πλευρά. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή και ευημερούσα και ικανή να προβάλλει τις αξίες της, με ηγετική θέση παγκοσμίως, και να υπερασπίζεται τον εαυτό της από τις απειλές κατά της ασφάλειάς της. Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω μιας νέας βαθιάς και ειδικής εταιρικής σχέσης με μια Ευρωπαϊκή Ένωση δυνατή, να αναπτύξει πλήρως τον ρόλο του στην επίτευξη των επιδιώξεων αυτών. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής εταιρικής μας σχέσης, παράλληλα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προσεγγίσει φιλόδοξα τις συνομιλίες μας, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης — αλλά και τρίτων χωρών από ολόκληρο τον κόσμο — αίσθημα όσο το δυνατόν μεγαλύτερης βεβαιότητας και δη το συντομότερο.

Θα ήθελα να προτείνω ορισμένες αρχές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των προσεχών συνομιλιών μας, αλλά προηγουμένως επιθυμώ να σας ενημερώσω σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε στην πατρίδα μας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως ανακοίνωσα ήδη, η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθετικές πράξεις οι οποίες θα καταργήσουν τον νόμο του Κοινοβουλίου — τον νόμο περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 — δια του οποίου τίθεται σε ισχύ το ενωσιακό δίκαιο στη χώρα μας. Οι συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις κατ’ ουσίαν θα μετασχηματίσουν, εφόσον είναι δυνατόν και σκόπιμο, το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «κεκτημένο») σε δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό μεταφράζεται σε ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και για οποιονδήποτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού και εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας και αύριο θα δημοσιεύσουμε σχετική Λευκή Βίβλο. Σκοπεύουμε επίσης να προτείνουμε διάφορες άλλες νομοθετικές πράξεις που αφορούν συγκεκριμένα θέματα της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με παράλληλο σκοπό να εξασφαλισθεί συνέχεια και ασφάλεια δικαίου, κυρίως για τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουμε βεβαίως να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος όσο παραμένουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα νομοθετήματα που προτείνουμε δεν θα τεθούν σε ισχύ προτού αποχωρήσουμε.

Εξ αρχής και καθ’ όλη την διάρκεια των συνομιλιών, θα διαπραγματευόμαστε ως ένα ενιαίο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας δεόντως υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε έθνους και περιφέρειας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όσον αφορά την επιστροφή εξουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα προβούμε σε συνολικές διαβουλεύσεις σχετικά με το ποιες εξουσίες θα παραμείνουν στο Ουεστμίνστερ και ποιες θα περιέλθουν στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Αλλά η κυβέρνηση προσδοκά ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα είναι η σημαντική ενίσχυση της αρμοδιότητας λήψεως αποφάσεων της κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μία βαθιά και ειδική εταιρική σχέση που περιλαμβάνει τη συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό, φρονούμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας εταιρικής σχέσης παράλληλα με τους όρους της αποχώρησής μας από την ΕΕ.

Αν, όμως, αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, τότε η εξ ορισμού θέση είναι ότι θα πρέπει να διαπραγματευθούμε υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Από την άποψη της ασφάλειας, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα σημάνει αποδυνάμωση της συνεργασίας μας στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντεπεξέλθουν μεν στην αλλαγή, αλλά δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που είναι σκόπιμο να επιδιώξει κάθε πλευρά. Πρέπει, επομένως, να εργασθούμε σκληρά για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Για αυτούς τους λόγους θέλουμε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε μία βαθιά και ειδική εταιρική σχέση, περιλαμβάνοντας τη συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και επειδή θέλουμε να έχουμε τη δική μας συμβολή ώστε να διασφαλισθεί ότι η Ευρώπη θα παραμένει ισχυρή και ευημερούσα και σε ηγετική θέση παγκοσμίως, προβάλλοντας τις αξίες της και υπερασπιζόμενη τον εαυτό της από τις απειλές κατά της ασφάλειάς της. Θέλουμε δε το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει πλήρη παρουσία στην υλοποίηση αυτού του οράματος για την ήπειρό μας.

Αρχές που προτείνονται για τις συνομιλίες μας

Ενόψει των συνομιλιών που θα αρχίσουμε σύντομα, θα επιθυμούσα να προτείνω ορισμένες αρχές τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να είναι η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ομαλή και επιτυχής.

  1. Πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εποικοδομητική συνεργασία, με σεβασμό και πνεύμα ειλικρίνειας. Αφότου ανέλαβα την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου έχω ακούσει προσεκτικά εσάς, τους συναδέλφους μου αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τον λόγο αυτόν, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιζητεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά: κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν είναι δυνατή η «κατά το δοκούν επιλογή». Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα έχει συνέπειες: γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απώλεια της επιρροής επί των κανόνων που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει, κατά τις εμπορικές δραστηριότητές τους εντός της ΕΕ, να ευθυγραμμίζονται με κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από θεσμικούς φορείς στους οποίους πλέον δεν συμμετέχουμε — ακριβώς όπως κάνουν και οι βρετανικές εταιρείες σε άλλες αγορές του εξωτερικού.
  2. Πρέπει πάντοτε να δίνουμε προτεραιότητα στους πολίτες μας. Είναι προφανής ο πολυσύνθετος χαρακτήρας των συνομιλιών που πρόκειται σύντομα να αρχίσουμε, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας είναι το συμφέρον όλων των πολιτών μας. Υπάρχουν, παραδείγματος χάριν, πολυάριθμοι πολίτες των άλλων κρατών μελών οι οποίοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρετανοί πολίτες οι οποίοι ζουν αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε σύντομα συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματά τους.

iii. Πρέπει να εργασθούμε με σκοπό να εξασφαλίσουμε μια συνολική συμφωνία. Θέλουμε να συμφωνήσουμε μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, περιλαμβάνοντας τη συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Θα είναι απαραίτητο να συζητήσουμε πώς μπορούμε να καθορίσουμε μια δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποχωρούντος κράτους μέλους, σύμφωνα με το δίκαιο και με το πνεύμα της συνεχιζόμενης εταιρικής σχέσης του ΗΒ με την ΕΕ. Πιστεύουμε όμως ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας εταιρικής σχέσης παράλληλα με τους όρους της αποχώρησής μας από την ΕΕ.

  1. Πρέπει να συνεργασθούμε για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο πιθανής ασυνέχειας και για να παράσχουμε την μεγαλύτερη δυνατή βεβαιότητα. Οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των υπολοίπων 27 κρατών μελών — αλλά και τρίτων χωρών από όλον τον κόσμο —θέλουν να μπορούν να κάνουν προγραμματισμό. Για να αποφύγουμε τις απότομες αλλαγές κατά την μετάβασή μας από την τωρινή μας σχέση στη μελλοντική εταιρική σχέση, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα έχουν το προνόμιο περιόδων εφαρμογής ούτως ώστε να προσαρμοσθούν με τρόπο ομαλό και εύτακτο στις νέες ρυθμίσεις. Αυτό θα βοηθήσει και τα δύο μέρη να ελαχιστοποιήσουν τις περιττές ασυνέχειες εάν συμφωνήσουμε την συγκεκριμένη αρχή σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας.
  2. Ειδικότερα είναι σκόπιμο να δώσουμε προσοχή στη μοναδική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρειο Ιρλανδία. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που συνορεύει διά ξηράς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε να αποφύγουμε την επιστροφή σε δυσπροσπέλαστα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε τη μεταξύ μας Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή και να διασφαλίσουμε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν θα θίξει τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Σημαντική επίσης είναι η ευθύνη μας να μη γίνει τίποτε που θα διακυβεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία και να εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε τη συμφωνία του Μπέλφαστ.
  3. Είναι σκόπιμο να αρχίσουμε λεπτομερείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με συγκεκριμένους τομείς πολιτικής το ταχύτερο δυνατόν, αλλά θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα μεγαλύτερα ζητήματα. Η σε υψηλό επίπεδο προσέγγιση των θεμάτων που προκύπτουν από την αποχώρηση θα πρέπει να συμφωνηθεί κατ’ άμεση προτεραιότητα. Επίσης, όμως, προτείνουμε μια τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει δε να έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και πιο φιλόδοξους στόχους από οποιανδήποτε παρόμοια συμφωνία του παρελθόντος κατά τρόπον ώστε να καλύπτει τομείς ζωτικής σημασίας για τις συνδεδεμένες οικονομίες μας, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι βιομηχανίες δικτύου.

Για τούτο θα απαιτηθούν μεν λεπτομερείς τεχνικές συνομιλίες, αλλά, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επί του παρόντος κράτος μέλος της ΕΕ, αμφότερες οι πλευρές έχουν αντίστοιχα κανονιστικά πλαίσια και πρότυπα. Ως εκ τούτου, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο πώς θα διαχειρισθούμε την εξέλιξη των κανονιστικών πλαισίων μας με στόχο να διατηρήσουμε δίκαιο και ανοικτό εμπορικό περιβάλλον, καθώς και στον τρόπο επίλυσης των διαφορών. Όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της μεταξύ μας εταιρικής σχέσης — σε θέματα τόσο οικονομικά όσο και ασφαλείας — οι αξιωματούχοι της κυβέρνησής μου θα καταθέσουν λεπτομερείς προτάσεις για μια συνεργασία βαθιά, ευρεία και δυναμική.

vii. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε για την προαγωγή και την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη τις φιλελεύθερες, δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης. Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να διασφαλισθεί ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή και ευημερούσα και με ηγετική θέση παγκοσμίως, προβάλλοντας τις αξίες της και υπερασπιζόμενη τον εαυτό της από τις απειλές κατά της ασφάλειάς της.

Το έργο που μας περιμένει

Όπως προανέφερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί να συμφωνηθεί μία βαθιά και ειδική εταιρική σχέση μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, περιλαμβάνοντας τη συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Σε μια εποχή κατά την οποία επιβραδύνεται η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχονται στο προσκήνιο τα ένστικτα προστατευτισμού σε πολλά μέρη του κόσμου, η Ευρώπη φέρει την ευθύνη να προασπισθεί το ελεύθερο εμπόριο προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας.

Ομοίως, η ασφάλεια της Ευρώπης είναι σήμερα πιο ευάλωτη από οποιανδήποτε στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η αποδυνάμωση της συνεργασίας μας για την ευημερία και την προστασία των πολιτών μας θα αποτελούσε βαρύτιμο σφάλμα. Οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική μας συνεργασία παραμένουν αυτοί που εξέθεσα κατά την ομιλία μου στο Lancaster House στις 17 Ιανουαρίου και στην επακόλουθη Λευκή Βίβλο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

Αναγνωρίζουμε ότι θα αποτελέσει πρόκληση η επίτευξη μιας τέτοιας συνολικής συμφωνίας εντός της διετίας που προβλέπεται στη Συνθήκη για τις συνομιλίες αποχώρησης. Πιστεύουμε όμως ότι είναι αναγκαίο να συμφωνηθούν οι όροι της μελλοντικής μας εταιρικής σχέσης παράλληλα με τους όρους της αποχώρησής μας από την ΕΕ. Ξεκινάμε με εφαλτήριο μια μοναδική θέση στις συνομιλίες αυτές — μεγάλου βαθμού ρυθμιστική ευθυγράμμιση, εμπιστοσύνη στους εκατέρωθεν θεσμούς και πνεύμα συνεργασίας ολόκληρων δεκαετιών. Για τους λόγους αυτούς και επειδή η μελλοντική εταιρική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ έχει τεράστια σημασία και για τις δύο πλευρές, είμαι βέβαιη ότι μπορεί να συμφωνηθεί εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τη Συνθήκη.

Το έργο που μας περιμένει είναι πελώριο, αλλά δεν πρέπει να μας ξεπερνά. Ας μη λησμονούμε ότι τα θεσμικά όργανα και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόρθωσαν να συνενώσουν μια ήπειρο μαστιζόμενη από τον πόλεμο σε μια ένωση ειρηνικών κρατών, ενώ υποστήριξαν την ειρηνική μετάβαση δικτατορικών καθεστώτων σε δημοκρατίες. Ξέρω ότι, μαζί, είμαστε ικανοί να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποχωρούντος κράτους μέλους, καθιερώνοντας παράλληλα μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση που θα συμβάλλει στην ευημερία, την ασφάλεια και την παγκόσμια ισχύ της ηπείρου μας.

(Μετά τιμής, Theresa May)

 

Προς τον Εξοχότατο κ. Donald Tusk

Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) σχετικά με την κοινοποίηση του ΗΒ (Σημειώνεται, πως μετά τη γνωστοποίηση, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, – ΣΕΕ, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε στις αποφάσεις που το αφορούν).

 

Η δήλωση: Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέλαβε επιστολή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού  Theresa May, με την οποία γνωστοποιείται η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γνωστοποίηση έπεται του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 και αποτελεί έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Μας λυπεί το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία την οποία πρέπει τώρα να ακολουθήσουμε.

Το πρώτο βήμα πλέον για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίζουν τις γενικές θέσεις και αρχές βάσει των οποίων η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές, η Ένωση θα ενεργεί ως μία οντότητα και θα διαφυλάσσει τα συμφέροντά της. Πρωταρχική μας προτεραιότητα θα είναι να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη μας. Ως εκ τούτου θα επικεντρωθούμε αρχικά σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να είναι εύτακτη η αποχώρηση.

Θα προσεγγίσουμε τις συνομιλίες εποικοδομητικά και θα επιδιώξουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μελλοντικά στενός μας εταίρος.

Δηλώσεις Τουσκ, μετά την επιστολή:

Έχουμε μπροστά μας έξι σελίδες: τη γνωστοποίηση της Πρωθυπουργού  Theresa May, με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 και αρχίζουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθούμε ότι είναι μέρα χαράς η σημερινή, ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο Λονδίνο. Εξάλλου, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους και οι μισοί σχεδόν βρετανοί ψηφοφόροι, επιθυμούν να μείνουμε μαζί, να μην χωρίσουν οι δρόμοι μας. Ούτε κι εγώ θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα.

Παραδόξως, όμως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit: μας έκανε, ως κοινότητα των 27, πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό, ιδίως μετά τη Διακήρυξη της Ρώμης· και σήμερα μπορώ να πω ότι θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι και στο μέλλον, όπου μας περιμένουν δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ όσο και η Επιτροπή έχουμε ισχυρή εντολή να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των 27. Από αυτή τη διαδικασία δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα —και αναφέρομαι και στις δύο πλευρές. Στην ουσία θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας —και έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας— για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Και αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε σήμερα είναι ότι προς το παρόν τίποτα δεν έχει αλλάξει: μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενωσιακό δίκαιο συνεχίζει να εφαρμόζεται έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου και στην επικράτειά του.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι δημοσιεύσαμε μόλις επίσημη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία οι ηγέτες τονίζουν ότι θα ενεργήσουμε ως μία οντότητα και θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να είναι εύτακτη η αποχώρηση. Την Παρασκευή θα υποβάλω στα κράτη μέλη πρόταση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση, που θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος κ. Tusk συγκαλεί σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις 29 Απριλίου 2017 με αντικείμενο το Brexit.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνεδριάζοντας σε σύνθεση ΕΕ-27, θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις συνομιλίες για το Brexit. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε τη διαδικασία του διαζυγίου όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για την ΕΕ» δήλωσε ο Πρόεδρος κ.Tusk.

Η σύγκληση της συνόδου από τον Πρόεδρο κ. Tusk ήρθε σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Λονδίνου ότι σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 στις 29 Μαρτίου 2017.

 

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela