Ανακάλεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την απόφαση αποδοχής δωρεάς του Ιδρύματος  International Foundation For Greece  που θα συγκέντρωνε χρήματα για τις μελέτες ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, καθώς  μέλος του ιδρύματος φέρεται ως εμπλεκόμενος στον βιασμό της 24χρονης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Με την δυσώδη αυτή υπόθεση ασχολείται πλέον η δικαιοσύνη και ως εκ τούτου το Υπουργείο Πολιτισμού έπραξε αυτό που επιβάλλεται, υποστηρίζουν κύκλοι του ΥΠΠΟΑ.

Την απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος είχε υπογράψει η υπουργός στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) ενώ η απόφαση για την ανάκληση της απόφασης θα δημοσιευθεί αύριο στο ΦΕΚ.

Ας δούμε ποιο είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα International Foundation For Greece. Εχει έδρα το Λονδίνο και δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικής προσφοράς, σε σχολεία άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. Εχει πρόεδρο την Ασπασία Λεβέντη και συμμετέχουν σε αυτό ως μέλη οι δύο γιοί της οικογένειας Βασίλης και Ευαγόρας, Ο  πρώτος εξ αυτών προσήχθη στην Αστυνομία καθώς τον υπέδειξε η 24χρονη ως έναν εκ των υπαιτίων στον ομαδικό βιασμό της. Μετά την ανάκριση, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ως εκ τούτου η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή καμία δωρεά από το Ιδρυμα της οικογενείας Λεβέντη, όπως τονίζεται από το ΥΠΠΟΑ.

Το Ίδρυμα International Foundation For Greece από το 2014  είχε εκδηλώσει την πρόθεση χορηγίας για την ανέγερση  του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου αλλά το πρότζεκτ δεν προχώρησε. Η πρόταση επανήλθε πέρυσι και στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού, η πρόεδρος του Ιδρύματος Ασπασία Λεβέντη και οι δύο γιοί της επισκέφθηκαν την Δήλο, για να  συζητηθούν τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν για την υλοποίηση του σχεδίου του ΥΠΠΟ  «Δήλος: Ανοιχτό Μουσείο».

Το Ίδρυμα δεν θα πρόσφερε κάποιο ποσόν, αλλά θα συγκέντρωνε χρήματα από τρίτους και κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κι άλλα κοινωφελή ιδρύματα οργανώνουν συναυλίες π. χ. στο Ηρώδειο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Ιδρυμα International Foundation For Greece είχε οργανώσει συναυλία στο Ηρώδειο με τον Σαλβατόρ Ανταμό και τον Βασίλη Λέκκα για το Μουσείο Δήλου, όπως έλεγε τότε η Ασπασία Λεβέντη. Ουδείς γνωρίζει πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και εάν δόθηκαν και πού.

Επίσης το 2019  οργάνωσε δεύτερη συναυλία με τον Αντρέα Μποτσέλι με σκοπό την αγορά πετρελαίου για σχολεία και για νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Κάθε καλοκαίρι διατίθεται το Ηρώδειο δωρεάν (χωρίς το νόμιμο τέλος παραχώρησης που επιβάλλεται σε κάθε άλλον φορέα) για κοινωφελείς σκοπούς. Το Υπουργείο ή οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος οργανισμός δεν ελέγχει μετά την εκδήλωση αν επετεύχθη ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε το μνημείο, με αποτέλεσμα να “βαφτίζονται ” φιλανθρωπικές πολλές εκδηλώσεις εμπορικές μόνο και μόνο για να λάβουν έγκριση από το ΚΑΣ για την δωρεάν παραχώρηση του Ηρωδείου. Συνεπώς καλό θα είναι με την αφορμή αυτή να ξαναδούν στο ΥΠΠΟΑ τους όρους παραχώρησης των μνημείων και τα κοινωφελή ιδρύματα που τα ζητούν.