Αλλαγή σελίδας από σήμερα για την Ακαδημία Αθηνών μετά την εκλογή του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού ως γενικού γραμματέα, θέση που κατείχε τα δέκα τελευταία χρόνια ο αρχαιολόγος Βασίλειος Πετράκος.

Ο παγκοσμίως γνωστός ερευνητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρ. Ζερεφός  εξελέγη με 21 ψήφους, έναντι 14 ψήφων που έλαβε ο συνυποψήφιός του Χαράλαμπος Ρούσος τον οποίο στήριζε ο κ. Πετράκος, καθώς ο ίδιος παρόλο που είχε θέσει αρχικά υποψηφιότητα, όταν δεν προτάθηκε από τους εκπροσώπους των τριών Τάξεων -Θετικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών και Γραμμάτων και Τεχνών- αποφάσισε να μην εκτεθεί στην κρίση της ολομέλειας λέγοντας πως είναι πια μεγάλος σε ηλικία, 89 ετών.

Η εκλογή έγινε με επιστολικές ψήφους λόγω κορονοϊού και γιατί κάποιοι ακαδημαϊκοί βρίσκονται στο εξωτερικό. Ψήφισαν και τα 40 τακτικά μέλη της Ακαδημίας. Καταμετρήθηκαν εκτός από τις θετικές ψήφους, ένα ψηφοδέλτιο λευκό και τέσσερα  άκυρα.   Η θητεία του Γεν. Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών διαρκεί 5 έτη, γι αυτό η εκλογή του θεωρείται πιό σημαντική από αυτή του Προέδρου που διοικεί το ανώτατο αυτό ίδρυμα μόνο για ένα έτος.

Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο το 1943. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας από το 2007 στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας.Σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Ερευνητικά Κέντρα των ΗΠΑ.  Διετέλεσε Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Minnesota και Oslo. 

Είναι μέλος στην Academia Europaea, στη Νορβηγική και τη Ρωσική Ακαδημία της Φύσης και άλλων Ακαδημιών.  Είναι εταίρος του Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο), ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενώσεως (Αριστείο του Ειδήμονος Κριτή, 1998).  Επίτιμος διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2016).  Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (2018). 

Εχει τιμηθεί με  Βραβείο Όζοντος του ΟΗΕ (1997), Βραβείο της Ευρωπαϊκής – Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών για το Περιβάλλον (2006).  Εύφημο μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2002), διάκριση για την συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (2008).  Διάκριση από τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου (2008), από την Ρωσική Ακαδημία της Φύσης (2009), Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης (2009), επίτιμος δημότης Μεγάρων (2010), Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2010), διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου (2010).  Βραβείο της “Europa Nostra 2010”.  Palmes Académiques (Ταξιάρχης) της Γαλλίας.  Blaise Pascal Medal (2015), Yoram Kaufman Award (2015) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.  Μετάλλιο τιμής “Ioan Ursu” της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών (2018).  Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες. 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος.  Μέλος επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.  Πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Έχει συνιδρύσει το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981), το Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991), το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Φυσική του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (1991), το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του ΙΙΒΕΑΑ (2003), την έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006), το Navarino Environmental Observatory (NEO) (2012). 

Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροχρόνιες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την στρατόσφαιρα, καθώς επίσης και στην αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.  Τέλος, έχει διατελέσει ή διατελεί μέλος πολλών διεθνών Επιτροπών στις Βρυξέλλες και στην Γενεύη, μεταξύ αυτών και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Έχει συγγράψει πολλές εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις με ευρύτατη διεθνή απήχηση.

Διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή.