Κλεισμένα στις αποθήκες, αθέατα εδώ και 150 χρόνια, είχαμε αρκετα αντικείμενα από την Τρωϊκή συλλογή της Σοφίας Σλίμαν.

Είναι 14 πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία τη δεκαετία του 1870 και δωρήθηκαν μετά το θάνατό του από τη Σοφία Σλήμαν, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αυτά τα ευρήματα από «Τρωική Συλλογή της Σοφίας Σλίμαν» μπορούν να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου ήδη από την Δευτέρα 29 Μαΐου ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στην αίθουσα του Βωμού.

Πρόκειται για μία μικρή έκθεση στο πλαίσιο της δράσης  «Αθέατο Μουσείο» που έχει εγκαινιαστεί προκειμένου να βγαίνουν από τις αποθήκες έργα ξεχασμένα που αφηγούνται όμως μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Στις 9 και 11 Ιουνίου και στις 14, 16 και 23 Ιουλίου, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την ανακάλυψη της Τροίας, τον «θησαυρό του Πριάμου» και τις περιπέτειες της Τρωικής Συλλογής του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, που βρίσκεται μοιρασμένη σε μεγάλα Μουσεία του κόσμου.

 Επεξήγηση εικόνων:

1: Άποψη του λόφου Hissarlik στην Τρωάδα.

2: Ευρήματα από τις ανασκαφές του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στην Τροία.

3: Η Σοφία Σλίμαν με κοσμήματα από τον «θησαυρό του Πριάμου».

4: Ο πολυτελής τόμος του Ερρίκου Σλήμαν για τις ανασκαφές της Τροίας, άλλες  εκδόσεις και αντίγραφα αρχαιοτήτων του 19ου αι., σε μία από τις προθήκες που σχεδιάστηκαν για την πρώτη έκθεση των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου.