Απεργούν σήμερα οι έκτακτοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι έξω από το υπουργείο. Ο λόγος για τον οποίο διαμαρτύρονται  είναι γιατί καθυστερεί μήνες η μισθοδοσία τους και δεν ξέρουν πότε και εάν θα πληρωθούν.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνεται ότι «η διαδικασία αλλαγής κωδικών και υπολόγων των συγχρηματοδοτούμενων έργων που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού οδήγησε σε καθυστερήσεις πληρωμών όλων σχεδόν των συναδέλφων που εργάζονται στους φορείς και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, καθυστερήσεις ακόμα και πολλών μηνών και οι οποίες συνεχίζονται ακόμα, χωρίς κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Αυτή η διαδικασία έρχεται να προστεθεί σε καθυστερήσεις που υπήρχαν ήδη στην μισθοδοσία και στην διαχρονική καθυστέρηση πληρωμών που παρατηρείται για όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι συνάδελφοι αρχαιοφύλακες που προσελήφθησαν τον χειμώνα με τετράμηνες συμβάσεις είναι απλήρωτοι και ενδέχεται να μην έχουν πληρωθεί ακόμα και ύστερα από την λήξη της σύμβασής τους. Το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο.

Οι δικαιολογίες για αυτές τις καθυστερήσεις είναι ποικίλες και έχουμε πλέον βαρεθεί να τις ακούμε: εμπλοκή πολλών φορέων και οργανισμών, λάθη στους καταλόγους, έλλειψη κονδυλίων, μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία. Δίπλα σε αυτές έρχεται τώρα να προστεθεί και η δικαιολογία της αλλαγής υπολόγων ή της μη εκκίνησης έργων ΕΣΠΑ».

Θεωρούν όλα τα παραπάνω «προσχήματα», τα  κονδύλια είναι όλα δεσμευμένα και υπαρκτά σε όλες τις περιπτώσεις είτε αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα είτε αυτεπιστασίες είτε προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Οι καθυστερήσεις απόδοσης των δεδουλευμένων δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση.

Ούτε η επίκληση γραφειοκρατικών δυσχερειών αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι γνωστές στην εργοδοσία προτού γίνει η πρόσληψη του προσωπικού και θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται μέριμνα για την ομαλή καταβολή μισθοδοσίας πριν ακόμα γίνει η πρόσληψη του συμβασιούχου.