Οι τροφικές αλλεργίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική πορεία. Έρευνα που έγινε έδειξε ότι πάνω από το 15% των ατόμων με τροφικές αλλεργίες, εκδηλώνουν συμπτώματα στις ηλικίες μεταξύ 18 έως 86.

Στο μεταξύ ποιες είναι οι ένοχες αιτίες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιδρά σε κάποιες πρωτεΐνες των τροφών παραμένει άγνωστο.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται οι τροφικές αλλεργίες είναι όπως πρήξιμο των χειλιών, στομαχικές κράμπες, εμετό και διάρροια, εξανθήματα ή έκζεμα, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα. Μια ακόμη επικίνδυνη αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο γι’ αυτό και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες

Φιστίκια

Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρουν αλλεργίες στα φιστίκια και τα καρύδια, ενώ κάθε χρόνο περίπου 150-200 άνθρωποι πεθαίνουν. Το 50-62% των θανάτων έχει αποδοθεί στα φιστίκια.

Γάλα

Η αλλεργία στο γάλα είναι πιο συχνή στα παιδιά μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αλλεργία στο γάλα είναι τρεις φορές πιο κοινή από την αλλεργία στα φιστίκια αλλά υποχωρεί μέχρι τα παιδιά να γίνουν 3 ετών.

Σόγια

Η αλλεργία στη σόγια προκαλεί τσούξιμο στο στόμα, οίδημα στα χείλη, πόνο στην κοιλιά και μια σειρά από άλλες αντιδράσεις. Η σόγια περιέχεται πλέον και σε πολλές παιδικές τροφές, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις ετικέτες των τροφίμων.

Οστρακοειδή

Η αλλεργία στα οστρακοειδή αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη ηλικία και ακολουθεί το άτομο για το υπόλοιπο της ζωής του. Τρόφιμα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι γαρίδες, οι αστακοί, τα καβούρια, τα μύδια, τα στρείδια κλπ.

Πηγή: healthreport.gr