Οποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι, λέει ο λαός μας. Ως εκ τούτου, αμφιβάλω αν θα γνωμοδοτήσει ποτέ στο μέλλον το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αποδοχή ιδιωτικής δωρεάς για οποιοδήποτε έργο στην Ακρόπολη μετά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση για τις υπερβολικής έκτασης διαστρώσεις που πραγματοποιήθηκαν από εταιρεία επιλογής του. Η αλήθεια είναι πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αναζητηθεί χορηγός για τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και ορθώς συνέβαινε αυτό όπως αποδείχθηκε. Ετσι, χρειάστηκε να διευκρινιστεί ότι οι στερεώσεις του τείχους της Ακρόπολης που προγραμματίζονται να γίνουν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Ηδη, το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα την  γεωτεχνική-στατική μελέτη των περιμετρικών τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών και του βραχώδους υποβάθρου τους, σε επιλεγμένες θέσεις άμεσης προτεραιότητας. Χρόνια τώρα τα τείχη της Ακρόπολης παρουσιάζουν προβλήματα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα τους  στον αρχαίο περίπατο στη νότια κλιτύ. Η κατάσταση των τειχών έχει αποτυπωθεί και  μελετάται πάνω από μία δεκαετία.  Αυτό που εγκρίθηκε από το αρχαιολογικό συμβούλιο προ ημερών είναι μια μελέτη που εισηγήθηκε μια ειδική επιστημονική υποεπιτροπή, αποτελούμενη από τους καθηγητές Μανώλη Κορρέ, Πέτρο Κουφόπουλο και Μίλτο Χρονόπουλο. Η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης  της οποίας πρόεδρος είναι ο Μαν. Κορρές.

Για τα κονδύλια που θα χρειαστούν για την υλοποίηση της μελέτης αυτής η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως είναι διασφαλισμένα  όπως: και «το  σύνολο των πόρων για την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων στην Ακρόπολη».  Πρόσθεσε ότι «εξελίσσονται ομαλά οι απορροφήσεις των πόρων, από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Η χρηματοδότηση του έργου προστασίας των τειχών έχει ήδη εξασφαλιστεί, καθώς  αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου που αφορά σε εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η κ. Μενδώνη τόνισε επίσης  ότι η νέα αυτή μελέτη, επιβεβαίωσε τεκμηριωμένα ότι «η κίνηση του νερού και πολύ περισσότερο τα λιμνάζοντα ύδατα, αποτελούν βασική αιτία για τα προβλήματα που εντοπίζονται στα τείχη».

Από τη μελέτη προκύπτει, όπως είπε η υπουργός, ότι  δεν υπάρχει θέμα ευστάθειας των τειχών. Επικινδυνότητα εκτεταμένων βλαβών ή κατάρρευσης προκύπτει μόνο σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης».

Ας δούμε τι ακριβώς θα γίνει καθώς οι επεμβάσεις έχουν χωριστεί αε  5 δέσμες::

     – Η πρώτη δέσμη αφορά τις ασθενικές περιοχές της αρχαίας εν ξηρώ δομής. Θα γίνουν αντικαταστάσεις διαβρωμένων αρχαίων δόμων και συμπληρώσεις ανοιχτών – χαινουσών κοιλοτήτων με νέους δόμους από υγιές υλικό.

–   -Η δεύτερη δέσμη αφορά στις ασθενικές και χαλαρές περιοχές των μεταγενέστερων λιθοδομών και λιθόδμητων επενδύσεων. Θα γίνουν αποκαταστάσεις με εφαρμογή νέου κονιάματος (ενσφραγίσεις, ενεματώσεις) και νέων λίθων (αντικαταστάσεις διαβρωμένων λιθοσωμάτων, τοπικές ανακτίσεις και συμπληρώσεις).

–   -Η τρίτη δέσμη αφορά στον κρίσιμο αρμό ποδός των διατομών. Θα γίνουν  ενσφραγίσεις του αρμού με βαθύ αρμολόγημα, ενεματώσεις με ενέσιμο κονίαμα πλήρωσης και ενσφηνώσεις νέων λίθων, με στόχο την εξασφάλιση δεσμού υψηλής αντοχής και συνοχής-τριβής με τον υποκείμενο βράχο.

–       -Η τέταρτη δέσμη αφορά στην αποτόνωση των Τειχών μέσω αποχωμάτωσης και ελεγχόμενης επανεπίχωσης.

–    και η πέμπτη δέσμη αφορά στην προστασία των επισκεπτών στα κατάντη του Βράχου, μέσω παθητικών μέτρων ανάσχεσης – συγκράτησης κορημάτων, λίθων ή βραχοτεμαχών.

Η υφιστάμενη κατάσταση διατήρησης του τείχους

Ενδιαφέρουσα είναι η ενημέρωση που μας παρέχεται από την επιστημονική επιτροπή για την σημερινή κατάσταση διατήρησης των Τειχών:

« Οι ιστορικές καταρρεύσεις τμημάτων και οι συνεχείς επεμβάσεις στερεώσεως των τειχών αποτελούν την βασική μαρτυρία ότι τα αρχαία τείχη παρ’ όλη τη προσεγμένη τους κατασκευή παρουσίασαν στατικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από ισχυρές καταπονήσεις (σεισμούς, ωθήσεις γαιών) αστόχησαν. Σε περιοχές πάλι που αυτά διατηρούνται, έχουν υποστεί έντονες παραμορφώσεις. Χαρακτηριστική είναι η απόκλιση προς τα έξω του νότιου τείχους στη ΝΔ γωνία του Παρθενώνα. Οι νεώτερες επεμβάσεις στους όψιμους χρόνους της Τουρκοκρατίας που απέβλεπαν στην αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών στατ