Έφυγε ο αρχάγγελος της ελληνικής ψυχής και μουσικής δημιουργίας, ένας διανοούμενος της πολιτικής, ένας σπουδαίος άνθρωπος  που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με όλους τους καίριους σταθμούς της νεώτερης ιστορίας του έθνους.

Ολη η Ελλάδα θρηνεί την απώλειά του γιατί ύμνησε μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο, τον Οδυσσσέα Ελύτη, τοn Γιώργο Σεφέρη και άλλους κορυφαίους ποιητές,  τους αγώνες και τα πάθη του ελληνικού λαού. Κατάφερε να μπει στα σπίτια όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογίας  ή κομματικής ένταξης. Πολυγραφότατος, με δημιουργίες συμφωνικές αλλά και λαϊκές  παγκόσμιας διάστασης. Η μουσική του αγαπήθηκε από πολλούς λαούς. Θεωρήθηκε και γι αυτούς παρηγοριά αλλά και αρχή αγωνιστικότητας.

Ηταν 96 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, γιατί δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο παρά την επιδείνωση της υγείας του. Η είδηση του θανάτου του συσπείρωσε όλους σε ένα πανεθνικό πένθος.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής – το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο – με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας.

Πάντα «πολιτικός», συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε ‘μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος’. Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης», σημειώνει η ΠτΔ.

Και η υπουργός Πολιτιοσμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές. Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες  αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές. Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί. Ο Μίκης ήταν κι έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Εργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο  Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει.

Οι Ελληνες πενθούμε σήμερα».