Πιθανή συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο ανάμεσα στους δύο προέδρους, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, «βλέπει» η Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα, τόνισε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο να συναντηθούν ακόμη και πριν από αυτήν.

Επιπλέον, ο Ι. Καλίν κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει τις «παράνομες εποικιστικές πολιτικές» σε παλαιστινιακά εδάφη. Και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν είχε προηγουμένως καταδικάσει την ισραηλινή απόφαση να αυξηθούν οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτη πρόκληση».

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατασκευή επιπλέον 3.000 κατοικιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επίσης νομιμοποίησε αναδρομικά περίπου 4.000 ισραηλινές κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί σε ιδιωτικής ιδιοκτησίας παλαιστινιακή γη, προχωρώντας σε μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.