Tο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας  της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες του επόμενου έτους 2021, στη Βαλτική Θάλασσα, εστιάζοντας στην αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να μειώνουν τις αλιευτικές δυνατότητες για διάφορα ιχθυαποθέματα στη Βαλτική Θάλασσα, προκειμένου, να τα βοηθήσουν να ανακάμψουν. Οι υπουργοί αποφάσισαν να συνεχιστεί η απαγόρευση της αλιείας γάδου της Ανατολικής Βαλτικής και να παράσχουν μόνο ποσόστωση παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, επίσης ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή.

Οι μεγαλύτερες περικοπές στα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) αφορούσαν τη ρέγγα του δυτικού και κεντρικού τμήματος της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές.

Στην ταχεία επίτευξη συμφωνίας βοήθησαν προπαρασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο μέσω του BALTFISH, φορέα που προσφέρει βήμα συζήτησης για σημαντικά θέματα αλιείας στη Βαλτική και του οποίου προεδρεύει επί του παρόντος η Εσθονία.

Δηλώσεις της Προέδρου του Συμβουλίου

Η συμφωνία αυτή αποτελεί βιώσιμη λύση για τους αλιείς και τους αλιευτικούς πόρους στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Επισιτισμού και Γεωργίας της Γερμανίας Julia Klöckner, η οποία προήδρευσε στο Συμβούλιο .Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τα αλιεύματα και να βοηθήσουμε στην αποκατάστασή τους, διασφαλίζοντας παράλληλα δραστηριότητες για τους αλιείς, πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι οι χθεσινές συζητήσεις βασίζονται στην πρόταση κανονισμού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νομική βάση το άρθρο 43 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, το Συμβούλιο είναι αρμόδιο να εκδίδει μέτρα σχετικά με τον καθορισμό και την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής. Δεν απαιτείται, επομένως, συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ούτε και η γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την έκδοση του κανονισμού.

Επίσης, συμφωνήθηκε

Οι υπουργοί συμφώνησαν συγκρατημένη αύξηση των TAC για τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας, τον γάδο της Δυτικής Βαλτικής, την ευρωπαϊκή χωματίδα, την παπαλίνα και τον σολομό στην περιοχή της κύριας λεκάνης της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ ο σολομός στον Κόλπο της Φινλανδίας θα μειωθεί ελαφρώς. Τα TAC για τη ρέγγα της Βοθνίας θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

Με βάση την πρόταση κανονισμού, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις συμφωνηθείσες ποσότητες λαμβάνονται υπόψη τόσο η δέσμευση να επιτευχθούν οι στόχοι της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ), περιλαμβανομένης της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ), όσο και επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, ιδίως του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ΔΣΕΘ). Οι διατάξεις του πολυετούς σχεδίου διαχείρισης για τη Βαλτική Θάλασσα αποτέλεσαν επίσης τις κατευθυντήριες αρχές της φετινής διαδικασίας.

Εκτός από τον καθορισμό TAC και ποσοστώσεων για ορισμένα είδη, το Συμβούλιο συμφώνησε πρόσθετα μέτρα, όπως:

. Διατήρηση της ισχύουσας θερινής απαγόρευσης λόγω αναπαραγωγής για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής, με εξαίρεση την αμιγώς επιστημονική αλιεία και την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας με χρήση ειδικών εργαλείων.

. Παράταση της περιόδου απαγόρευσης λόγω αναπαραγωγής για τον γάδο στην υποδιαίρεση 24.

. Διατήρηση της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας γάδου της Ανατολικής Βαλτικής και διατήρηση του μειωμένου ορίου αλιεύματος για την ερασιτεχνική αλιεία γάδου της Δυτικής Βαλτικής.

. Δήλωση των οικείων κρατών μελών ότι δεν θα κάνουν χρήση της ευελιξίας από έτος σε έτος για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής.

Παραδοσιακά, ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης τροποποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων του 2020, ώστε να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες γνωμοδοτήσεις για το σύκο Νορβηγίας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης αλιευτικές δυνατότητες για αυτόν τον σημαντικό τύπο αλιείας, η περίοδος του οποίου θα αρχίσει στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεδομένου ότι το απόθεμα αυτό υπάρχει εν μέρει στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα TAC καθορίζονται επί του παρόντος μόνο μέχρι τέλους του έτους και θα πρέπει να αναθεωρηθούν στη συνέχεια. Για να εξασφαλιστεί, δε, ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ έως την 1η Νοεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η αλιεία του σύκου Νορβηγίας, μετά την οριστική διατύπωση του κειμένου από τους γλωσσομαθείς νομικούς, το σημείο αυτό θα υποβληθεί προς έγκριση με γραπτή διαδικασία.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot (αποτελεί διαδοχή και συνέχεια του blog:marina anastas.kourbela) Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής.