Το μεγάλο θέμα στον τομέα της εξωστρέφειας της ΕΕ, είναι η ανανεωμένη διατλαντική, εταιρική σχέση, και οι Ελληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα, η, αν δραστηριοποιούνται, ήδη, στην αμερικανική αγορά, να διευρύνουν αυτές τις δραστηριότητες.

Οι εξελίξεις που αναμένεται να σημειωθούν στη συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ, και γενικά στις σχέσεις των δύο μερών, με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση και σημαντική διεύρυνση, και θα δημιουργήσουν πολύ καλές προοπτικές για επιχειρηματικές δραστηριότητες,

Σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν με συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ στο εμπόριο, όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σύναψης εμπορικών  συμφωνιών. Οτι συμφωνηθεί θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη, και για τη διαδικασία των σχετικών διαπραγματεύσεων θε πρέπει να προετοιμαστούν καλά οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να εκπροσωπηθούν, αναλογικά,και τα δίκαια ελληνικά συμφέροντα στις συμφωνίες που θα γίνουν.

Το όλο θεμα είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, έχει, ήδη ανοίξει ,και εξελίσσεται σήμερα επί Σλοβενικής Προεδρίας, και στις 11 Νοεμβρίου θα συζητηθεί, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, η συνέχεια, για τις σχετικές διαπραγματεύσεις και η προωθησή τους, αναμένεται να αποτελέσει μεγάλη προτεραιότητα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ασκήσει η Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2022, έως και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Περί τίνος πρόκειται

Πριν προχωρήσουμε στις εξελίξεις του θέματος να παρουσιάσουμε με αριθμούς- στοιχεία ΕΕ, τις εμπορικές συναλλαγές των δύο μερών και τη σημασία τους

Εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-ΗΠΑ

  1. 1η θέση – η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός εταίρος των ΗΠΑ και το αντίστροφο
  2. 42% του παγκόσμιου εμπορίου
  3. Από 296 σε 556 δισ. ευρώ – η αξία των εμπορικών συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2020
  4. 556 δισ. ευρώ είναι 3,5 φορές ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2020

Εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-ΗΠΑ

  1. Στηρίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπους – σχεδόν όσο είναι ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης ή της Αυστρίας
  2. Οι 3 κυριότερες υπηρεσίες που εισάγει η ΕΕ από τις ΗΠΑ: τηλεπικοινωνίες και επιχειρηματικές υπηρεσίες, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, δικαιώματα και άδειες χρήσης
  3. Τα 3 κυριότερα εμπορεύματα που εξάγει η ΕΕ προς τις ΗΠΑ: μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών, χημικά προϊόντα και βιομηχανικά είδη

Εξελίξεις:

Η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ ΗΠΑ, μετά από μια δύσκολη «χειμερινή» περίοδο

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου 2021 σύνοδο ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017.

Η σύνοδος αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας ανανεωμένης διατλαντικής εταιρικής σχέσης και καθόρισε κοινή ατζέντα για τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην εποχή μετά την πανδημία.

 Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διεξάγουν τακτικό διάλογο προς απολογισμό της προόδου.

Τα βασικά αποτελέσματα της συνόδου περιλαμβάνουν τρεις σημαντικές νέες εμπορικές πρωτοβουλίες. Οι ηγέτες συμφώνησαν:

  • να δημιουργήσουν πλαίσιο συνεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας
  • να διεξαγάγουν συζητήσεις για να επιλύσουν διαφορές ως προς μέτρα που αφορούν τον χάλυβα και το αλουμίνιο μέχρι τέλους του έτους
  • να συστήσουν Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ

Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπησαν την ΕΕ στη σύνοδο. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Joe Biden.

Στο τέλος της συνόδου, οι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση,στην οποία,μεταξύ άλλων αναφέρεταιΑ

COVID-19, ετοιμότητα στον τομέα της υγείας, βιώσιμη παγκόσμια ανάκαμψη

Ενημερωτικό γράφημα – COVID-19: η συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια αλληλεγγύη για τα εμβόλια

Εικόνα: Η συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια αλληλεγγύη για τα εμβόλια κατά της COVID-19.Βλ. πλήρες εικονογράφημαΠρόεδρος Charles Michel Θέλουμε να κάνουμε την COVID-19 παρελθόν, και γι’ αυτό ένας μόνο τρόπος υπάρχει: διεθνής συνεργασία. Αυτή πρέπει να πρυτανεύσει, μεριμνώντας ώστε ο παγκόσμιος πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε εμβόλια.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον μηχανισμό COVAX και να ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να διαθέσουν παγκοσμίως δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα τέλη του 2021. Φιλοδοξούν να παράσχουν επαρκείς δόσεις εμβολίου για να εμβολιαστούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022.

Οι ηγέτες επισήμαναν τη δημιουργία κοινής ειδικής ομάδας ΕΕ-ΗΠΑ με αντικείμενο την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού για την COVID. Στόχος της είναι η επέκταση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων και θεραπευτικών μέσων με τους εξής τρόπους:

  • οικοδομώντας νέες εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων και θεραπευτικών μέσων
  • διατηρώντας ανοικτές και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού
  • αποφεύγοντας περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές
  • ενθαρρύνοντας την εθελούσια ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ιδέα να αξιολογηθούν τα οφέλη από την κατάρτιση σύμβασης , συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου στα πλαίσια του ΠΟΥ με στόχο την ετοιμότητα και την αντίδραση σε περίπτωση πανδημίας.

Αν αντλήσουμε διδάγματα από την COVID, αυτό σημαίνει ότι θα μάθουμε και πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για μελλοντικές πανδημίες και κρίσεις στον τομέα της υγείας. Συζητήσαμε μια πιθανή συνθήκη για τις πανδημίες δήλωσε ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να υπάρξει πρόοδος σε μια διαφανή, τεκμηριωμένη μελέτη φάσης 2 που να την καθοδηγούν εμπειρογνώμονες υπό την αιγίδα του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της νόσου COVID-19, απαλλαγμένη από ανάμιξη τρίτων.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συζητήσεις της G7 σχετικά με μια καλύτερη ανοικοδόμηση για όλο τον κόσμο, οι οποίες προσανατολίζουν τα εργαλεία αναπτυξιακής χρηματοδότησης προς προκλήσεις όπως η δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και τεχνολογιών και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προτίθενται να προωθήσουν από κοινού μια βιώσιμη και συμπεριληπτική παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030. Θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη, να αντιμετωπίζουν τρωτότητες χρέους και να παρακινούν σε εγχώριες μεταρρυθμίσεις και αύξηση της ιδιωτικής επένδυσης.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινή ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων ΕΕ-ΗΠΑ για την επανέναρξη των μη αναγκαίων ασφαλών και βιώσιμων ταξιδιών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις ώστε και για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να μην απαιτείται βίζα για ταξίδια στις ΗΠΑ και συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο.

Προστασία του πλανήτη μας και προώθηση της πράσινης ανάπτυξης

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στη συμφωνία των Παρισίων και στην αποτελεσματική και ενισχυμένη εφαρμογή της. Για να παράσχουν συναφώς μια αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συστήσουν ομάδα κλιματικής δράσης υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ.

Δήλωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

Σκοπεύουμε να γίνουμε οικονομίες μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2050, ώστε να δώσουμε έτσι έμπρακτα το παράδειγμα, και να υλοποιήσουμε τους ενισχυμένους στόχους μας για το 2030/ τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ) μας αντίστοιχα. Αποφασίζουμε να συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πετύχουμε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα κατά την 26η διάσκεψη των μερών των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παραμείνει εφικτό το όριο των 1,5 βαθμών για την παγκόσμια θερμοκρασία.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να κλιμακώσουν ταχέως τεχνολογίες και πολιτικές που επιταχύνουν περαιτέρω την απομάκρυνση από την καύση άνθρακα χωρίς δέσμευση προς ένα ενεργειακό σύστημα ριζικά απαλλαγμένο από τον άνθρακα κατά τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με τις ΕΚΣ για το 2030 και τις δεσμεύσεις για ουδέτερο ισοζύγιο το 2050 της ΕΕ και των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Οι ηγέτες αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και κυκλική οικονομία. Προτίθενται να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας διατλαντικής συμμαχίας για την πράσινη τεχνολογία, η οποία θα προωθήσει τη συνεργασία για την ανάπτυξη και την εξάπλωση πράσινων τεχνολογιών, καθώς και την προώθηση αγορών για τη διάθεση των τεχνολογιών αυτών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να σταματήσουν και να αναστρέψουν την απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030 και να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των αιτιών της. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ή να προστατεύσουν τουλάχιστον το 30 % της παγκόσμιας γης και το 30 % των ωκεανών έως το 2030. Συμμερίζονται τον στόχο να προωθήσουν από κοινού ένα επιτυχημένο και φιλόδοξο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020 κατά την 15η διάσκεψη των μερών του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15). Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί για να προστατεύσουν τους ωκεανούς του πλανήτη, μεταξύ άλλων καταπολεμώντας τη θαλάσσια ρύπανση.

Ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας

Η οικονομική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις και να στηρίξουν και να μεταρρυθμίσουν το βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το εμπόριο για να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσουν το περιβάλλον, να προωθήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να επεκτείνουν ανθεκτικές και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Ενημερωτικό γράφημα – Εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-ΗΠΑ

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίουΒλ. πλήρες εικονογράφημαΔήλωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑΑποφασίζουμε να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ιδίως όσες προκύπτουν από μη αγοραίες οικονομίες που υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

Για να παράσχουν μια αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας, οι ηγέτες συγκρότησαν ένα υψηλού επιπέδου Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΣΕΤ). Οι στόχοι του ΣΕΤ περιλαμβάνουν:

  • ενίσχυση των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων
  • αποφυγή νέων περιττών τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο
  • ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας όσον αφορά την τεχνολογία, ψηφιακά ζητήματα και αλυσίδες εφοδιασμού
  • συνεργασία για την ανάπτυξη συμβατών και διεθνών προτύπων
  • διευκόλυνση της ρυθμιστικής πολιτικής
  • προώθηση της καινοτομίας και του ηγετικού ρόλου των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο του ΣΕΤ, και οι δύο εταίροι δεσμεύονται να οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την επανεξισορρόπηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού σε ημιαγωγούς, με σκοπό να ενισχύσουν τη ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και να δώσουν ώθηση στην ικανότητα και των δύο εταίρων να σχεδιάζουν και να παράγουν τους ισχυρότερους και αποδοτικότερους ως προς τη χρήση των πόρων ημιαγωγούς.

Παράλληλα με το ΣΕΤ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καθιερώσουν κοινό διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ για την πολιτική ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος θα επικεντρωθεί σε προσεγγίσεις της πολιτικής ανταγωνισμού και της επιβολής του νόμου, καθώς και σε αυξημένη συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας.

Η σύνοδος κορυφής απέφερε επίσης την προοπτική επίλυσης μακροχρόνιων εμπορικών διαφορών.

  • Οι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση που επέτυχαν συμφωνία σχετικά με ένα συνεργατικό πλαίσιο για τα μεγάλα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, το οποίο αντικατοπτρίζει μια νέα διατλαντική σχέση στον τομέα αυτό.
  • Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αρχίσουν συζητήσεις που να οδηγήσουν στην επίλυση υφιστάμενων διαφορών όσον αφορά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο πριν το τέλος του έτους.

Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προωθήσουν ένα δίκαιο, βιώσιμο και σύγχρονο διεθνές φορολογικό σύστημα και να συνεργαστούν για την επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης έως τα μέσα του 2021 σχετικά με το ζήτημα της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να μετάσχουν συνεργατικά σε προσπάθειες για την επίτευξη ουσιαστικής μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αυτό συνεπάγεται την προώθηση της ορθής λειτουργίας της διαπραγματευτικής λειτουργίας του ΠΟΕ και του συστήματος επίλυσης διαφορών, πράγμα που απαιτεί την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων.

Μαζί, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποτελούν στήριγμα για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο Τις ενώνει η επιθυμία να προλαμβάνουν και να επιλύουν ειρηνικά συγκρούσεις, να προασπίζουν το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο και να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, την έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη, καθώς και τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών. Οι δύο εταίροι προτίθενται να στηρίξουν τη δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ άλλων προασπίζοντας την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, προάγοντας ένα ελεύθερο και ανοικτό διαδίκτυο, προωθώντας υπεύθυνη συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο και καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση.

Οι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα στις χώρες τους και να μετάσχουν στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Δημοκρατία, ενώ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για την προάσπιση των οικουμενικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, την αποτροπή οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προτίθενται να διαβουλεύονται στενά και να συνεργάζονται σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την Κίνα, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας. Προτίθενται να συνεχίσουν να συντονίζονται ως προς τις κοινές τους ανησυχίες, μεταξύ των οποίων οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ και στο Θιβέτ, η διάβρωση της αυτονομίας και των δημοκρατικών διαδικασιών στο Χονγκ Κονγκ, ο οικονομικός εξαναγκασμός, εκστρατείες παραπληροφόρησης και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Δήλωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και τασσόμαστε σθεναρά κατά οποιασδήποτε μονομερούς απόπειρας αλλαγής του status quo και αύξησης των εντάσεων. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας κατά μήκος των στενών της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στην περιοχή.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προτίθενται επίσης να συντονίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία με την Κίνα σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μη διάδοση πυρηνικών, καθώς και σε ορισμένα περιφερειακά θέματα.

Έναντι της Ρωσίας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ τηρούν ενιαία στάση βασισμένη σε αρχές. Είναι έτοιμες να ανταποκριθούν αποφασιστικά στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο τής αρνητικής συμπεριφοράς και των επιβλαβών δραστηριοτήτων της. Οι ηγέτες συμφώνησαν να καθιερώσουν διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΠΑ για τη Ρωσία με σκοπό να συντονίσουμε τις πολιτικές και τις δράσεις μας συναφώς.

Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης ευρύ φάσμα άλλων πιεστικών ζητημάτων γεωπολιτικής, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος.

Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των ανατολικών εταίρων της ΕΕ και να στηρίξουν τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Αποφάσισαν να εργαστούν για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ειρήνης, ανθεκτικότητας και σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμπαρίστανται στον λαό της Λευκορωσίας και τα αιτήματά του για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία.

Δήλωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

Είμαστε αποφασισμένες να κάνουμε το καθεστώς Lukashenka να λογοδοτήσει για τις κλιμακούμενες επιθέσεις του κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και για την υπονόμευση της ασφάλειας της αεροπορίας μέσω της πρωτοφανούς και απαράδεκτης αναγκαστικής εκτροπής αεροσκάφους της ΕΕ με ψευδείς προφάσεις και της συνακόλουθης σύλληψης δημοσιογράφου στο πλαίσιο συνεχιζόμενης επίθεσης στις φωνές της αντιπολίτευσης και στην ελευθερία του Τύπου

Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια και είναι αποφασισμένες να εργαστούν χέρι με χέρι για μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω καλόπιστου διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης να εμπεδώσουν μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και τις χώρες του Σαχέλ από άποψη πολιτική, ανθρώπινων δικαιωμάτων, ασφάλειας και ανθρωπιστική άποψη, ιδίως για την αυξανόμενη πολιτική και εθνοτική πόλωση σε ολόκληρη την Αιθιοπία, η οποία απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης ειδική χρηματοδοτική και αναπτυξιακή στήριξη για τις αφρικανικές χώρες.

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στον Ινδο-ειρηνικό, τη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και ιδίως τη Βενεζουέλα, και αποφάσισαν να συνεργαστούν για να διατηρηθεί η Αρκτική ως περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

Οι ηγέτες τόνισαν ότι στηρίζουν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις στη Βιέννη με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής των ΗΠΑ στο κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ), καθώς και την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν και τις ΗΠΑ.

Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόσκληση της ΕΕ προς τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο σχέδιο στρατιωτικής κινητικότητας PESCO ως σημαντικό βήμα προς μια στενότερη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν προς έναν διοικητικό διακανονισμό για τις ΗΠΑ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αυξήσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας ΝΑΤΟ-ΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της αμοιβαία ενισχυτικής και κρίσιμης στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πηγή: ΕΕ