Για το τι σηματοδοτεί η 18η Οκτωβρίου 1981 για τη χώρα, για το τι συνέβη εκείνη τη μακρινή ημέρα όταν η λαϊκή απαίτηση για «Αλλαγή» γινόταν πραγματικότητα μέσα από τις κάλπες των εθνικών εκλογών, μπορεί να το περιγράψει μόνο όποιος το έζησε εκ του σύνεγγυς, κάποιος από τους «ανθρώπους του Ανδρέα» που έκλαιγαν πίσω από την εξέδρα στο Σύνταγμα όταν ο Παπανδρέου άρχιζε με το «Δημοκρατικέ λαέ των Αθηνών, απόψε ανασταίνεται ο ελληνικός λαός…».

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του μέχρι την ανάληψη της εξουσίας, σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια, ήταν ταυτόχρονα και ανοδική και ανηφορική. «Ήταν ένας δρόμος στρωμένος και με αγκάθια και με ροδοπέταλα».

Η ημερομηνία της 18ης Οκτώβρη 1981 σφραγίζει την ελληνική κοινωνία, σηματοδοτώντας την παράδοση της σκυτάλης από τη δεξιά παράταξη σε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το σύνθημα «Αλλαγή» θα συνδεθεί με την απόλυτη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 48,07% και 172 έδρες στο πολιτικό σκηνικό.

Στον αντίποδα, στις 18 Οκτώβρη 2020 το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα, που άλλοτε θριάμβευε στις εθνικές εκλογές, έχει ποσοστό μόλις 8,10%! Διαθέτει 21 έδρες στο Κοινοβούλιο και πολλά κορυφαία στελέχη του αλλά και ψηφοφόροι έχουν μετακομίσει σε άλλα κόμματα κι ακούγεται διαρκώς πως θα συνεχιστεί αυτό.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο Greekschannel.com