Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά [vasillis.kalamaras@gmail.com]

«Νοιώθεις να σε τριγυρίζουν εδώ, στη Ρουσία, οι τυφλές δυνάμες που δημιουργούν το μάτι και το φως», Νίκος Καζαντζάκης.

 

Δεν γνωρίζουμε εάν ένα φεστιβάλ, καθώς έχει εορταστικό χαρακτήρα, θα μπορέσει να προσεγγίσει την αμφιθυμική σχέση του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) με τη Σοβιετική ‘Ενωση. Στην αρχή υπήρξε θιασώτης της Ρώσικης Επανάστασης, πάντα με τον sui generis τρόπο του, αργότερα και μετά την γνωριμία του με τον Παναΐτ Ιστράτι, θα πάρει τις πρέπουσες αποστάσεις. Οι εντυπώσεις από τα τρία ταξίδια του έχουν συγκεντρωθεί και αποτυπωθεί στον τόμο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» (εκδόσεις Καζαντζάκη).

Η Ρουσία -ο Καζαντζάκης επιλέγει τον παλαιοδημοτικιστικό τύπο αντί του ”Ρωσία”- είναι ένας διεισδυτικός απολογισμός των τριών μεγάλων ταξιδιών που έκανε ο Καζαντζάκης στη Σοβιετική Ένωση στο διάστημα μεταξύ 1925 και 1930. Είναι ένα ημερολόγιο που σκιαγραφεί  τη φύση της πιο κοσμογονικής ανακατάταξης της εποχής μας -της Μπολσεβικικής Επανάστασης- και τον αντίκτυπό της στην κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

 

Ενώ φιλοτεχνεί μια συναρπαστική εικόνα της απέραντης χώρας και των δαιμονόληπτων ηγετών της -του Λένιν, του Τρότσκi και του Στάλιν-, ο Καζαντζάκης χαράζει αλησμόνητα πορτραίτα των μεγάλων συγγραφέων της Ρωσίας: του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι, του Μπλοκ και του Μαγιακόφσκι.

Λογοτεχνία, μουσική, τραγούδι, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις με πρωτότυπα δρώμενα και συμμετοχικά παιχνίδια περιλαμβάνει το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…Ρουσία», που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη και θα πραγματοποιηθεί από 18-22 του μήνα, στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά. Το Φεστιβάλ που βασίζεται στα ταξιδιωτικά βιβλία του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και φέτος είναι αφιερωμένο στη γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τη Σοβιετική Ρωσία.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Μουσείο Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Σύλλογο Ρωσόφωνων Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τη βοήθεια πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.

Δωρεάν μεταφορά καθημερινά, από το Ηράκλειο (σταθμός των ΚΤΕΛ στο λιμένα Ηρακλείου) προς τη Μυρτιά, στις 19.30 και επιστροφή με τη λήξη των εκδηλώσεων. Είσοδος ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις. Πληροφορίες στο 2810 741689 και στο info@kazantzaki.gr.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος αναλυτικά:

*Δευτέρα 9/7 έως και Σάββατο 14/7, έναρξη 21.30 (Δημοτικός Κινηματογράφος Βηθλεέμ, Ηράκλειο)

Εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου. Ειδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με επιλεγμένες ταινίες από την πρώιμη μετεπαναστατική Ρωσία έως τη σημερινή εποχή, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.

*Tετάρτη 18/7,  έναρξη 21.30 (Πύλη Βηθλεέμ, Ηράκλειο)

Δημόσια ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας Ρουσία.

*Πέμπτη 19/7, έναρξη 19.00-21.00 (Αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης», Μυρτιά)

Ταξιδεύοντας Ρουσία με τον Νίκο Καζαντζάκη – Λογοτεχνική εσπερίδα

Ομιλητές: Μιχάλης Πάτσης – Συγγραφέας, Irina Erisanova και Elena Lurye – Κρατικό Μουσείο Λογοτεχνίας Μόσχας, Διονύσιος Μαρούλης – Επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, Μαρία Ευθυμίου – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

21.30-23.00 Πλατεία Καζαντζάκη

Από τη Ρωσία με αγάπη – Μουσική ποιητική βραδιά με έργα Ελλήνων και Ρώσων ποιητών, τραγούδια γραμμένα για τη Ρωσία, τραγούδια γραμμένα στη Ρωσία, τραγούδια φερμένα από τη Ρωσία.Τραγούδι: Μάρθα Φριντζήλα- Ακορντεόν, πιάνο, τραγούδι: Παναγιώτης Τσεβάς.

*Παρασκευή 20/7, έναρξη 21.30-23.00,  (Πλατεία Καζαντζάκη, Μυρτιά)

Ανοίγοντας τη μουσική Μπάμπουσκα. Ένα μουσικό ταξίδι στη Ρωσική παράδοση με γνωστά έργα από τον Καρυοθραύστη του P. I. Tchaikovsky και τους Πολοβτσιανούς χορούς του A. Borodin έως το Πουλί της Φωτιάς του I. Stravinsky και τη Δέκατη Συμφωνία του D. Shostakovich. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη συμμετοχή του διάσημου Έλληνα βιολιστή Γιώργου Δεμερτζή. Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης. Εξάρχων: Δημήτρης Χανδράκης.

*Σάββατο 21/7, έναρξη 21.30-23.00  (Πλατεία Καζαντζάκη, Μυρτιά)

«Πρόσωπα»: Θεατρική παράσταση που ζωντανεύει τις εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη από τα ταξίδια του στη απέραντη χώρα, στα εξωτικά τοπία, στις βουερές πολιτείες, στα καταχιόνιστα  χωριά και στις έρημες στέπες της Ρωσίας.   Θεατρική μεταφορά: Έρση Βασιλικιώτη Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης Moυσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Πάλλη Φωτογραφία – Video: Δευκαλίων Μανιδάκης Ενδυματολογία – Σκηνογραφία: Άννα Χιλετζάκη Επιμέλεια ήχου – φωτισμού – εικόνας: Βαγγέλης Παντούλας Παίζουν: Τάσος Καϊσαρλής, Μανόλης Ζεϊμπέκης, Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Χριστίνα Ζεϊμπέκη, Φωτεινή Μπελένκο, Δομίνικος Ταβερναράκης, Μαρία Θεοδωράκη, Δημήτρης Κολοτούρος, Χρόνης Σαπουντζάκης.

*Κυριακή 22/7, έναρξη 11.00-12.30 (Ναός Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, Ηράκλειο)

Τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Ρωσικά. Η Ψαλμωδία θα περιλαμβάνει μέλη κλασικών Ρώσων μελουργών (Μπορντιάνσκι, Τσαΐκόφσκι κ.ά.) καθώς και βυζαντινούς ύμνους σε μία αδιαίρετη ενότητα. Ψαλμωδία: Χορωδία των σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και μέλη της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Κρήτης «Φραγκίσκος Λεονταρίτης» (1994-2008) Εκγύμναση χορωδίας: Πέγκη Κατσαρού Χοράρχης: Γεώργιος Ψαρουδάκης.

Κυριακή 22/7, έναρξη 21.30-23.00 (Πλατεία Καζαντζάκη, Μυρτιά)

Gala με Σολίστ του Κρατικού μπαλέτου της Μόσχας. Χορεύουν: A. Voronova, A. Nekhludova, R. Akhmetshina, A. Kirshina, D. Kozhemiakin, A. Kirshin, M. Mikhailov, E. Akhmetshin Χορογραφίες: Jules Perrot, Jean Coralli, Anton Pimonov, Leonid Lavrovsky, Michail Fokin, Artem Ignatiev, Marius Petipa