Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Επεμβατικό Καρδιολόγο και Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, Εμμανουήλ Χρονάκη, και είχαν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια.

Κύριε Χρονάκη, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την καρδιακή ανεπάρκεια;

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να αιματώσει όλα τα όργανα του σώματος και κατά συνέπεια, να εκπληρώσει όλες τις μεταβολικές ανάγκες των κυττάρων. Για να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα και να διατηρήσει την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία στην καρδιά και τον εγκέφαλο, το ανθρώπινο σώμα εκτρέπει αίμα από άλλους ιστούς, λιγότερο σημαντικούς, όπως τα άκρα. Βραχυπρόθεσμα όμως η καρδιά αποδυναμώνεται.

 

Ποια είναι τα κύρια αίτια της καρδιακής ανεπάρκειας;

 

Τα συνηθέστερα αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι τα εξής:

  1. Στεφανιαία νόσος
  2. Χρόνια υπέρταση
  3. Βαλβιδοπάθειες
  4. Μυοκαρδιοπάθειες – μυοκαρδίτιδα
  5. Τοξικότητα φαρμάκων ή ουσιών
  6. Τρόπος ζωής: η παχυσαρκία, το αλκοόλ κλπ.
  7. Εκ γενετής ή αδιευκρίνιστα αίτια

 

Πότε αρχίζουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας;

 

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να μην εμφανίζονται από την αρχή και συνήθως ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο της καρδιακής ανεπάρκειας.

Όταν παρουσιάζονται συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, οίδημα στα κάτω άκρα, στηθαγχική δυσφορία και άλλα συμπτώματα ως συνέπεια της μειωμένης παροχής αίματος από την καρδιά. Αυτά μπορεί να είναι η επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας, η νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και η μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου ως συνέπεια της πνευματικής σύγχυσης.

Ο Εμ. Χρονάκης

 

Τι συμβουλές για την καθημερινότητα θα δίνατε σε κάποιον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια;

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής του ασθενούς, ειδικά όταν εμφανίζεται σε ηλικιωμένους. Γι’ αυτό, με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί κανείς να προλάβει την εμφάνισή της και αν υπάρχει η γενετική προδιάθεση, να μειώσει την πιθανότητα να εμφανιστεί. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, τη ρύθμιση της υπέρτασης και του διαβήτη (αν έχει ο ασθενής), τη συστηματική αλλά ήπια άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους, τον εμβολιασμό για τον πνευμονόκοκκο και τη γρίπη, καθώς φυσικά και με ετήσιο check up.

 

Τέλος, ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας;

 

Πρωτίστως, είναι απαραίτητη η ανεύρεση της αιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας, ώστε να υπάρξει η ανάλογη θεραπεία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και να εκπαιδεύονται στις κατάλληλες υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες. Η δίαιτα του ασθενούς πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η θεραπεία θα μειώσει το αίσθημα αδυναμίας και τη δύσπνοια, θα βελτιώσει την ικανότητα προς άσκηση, θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Φυσικά, κάθε στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Ο αρμόδιος ιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.