Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιοι για το εμπόριο υπουργοί της ΕΕ συγκάλεσαν για άτυπη σύνοδο στο Βερολίνο. Στη συνεδρίαση στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ προήδρευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Peter Altmaier.

Με την ευκαιρία αυτή η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επαναφέρει στη δημοσιότητα το θέμα του εκσυγχρονισμού του ΠΟΕ και αναφέρει ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να γίνει:

1. Γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ);

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Peter Altmaier επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ προκειμένου να παράσχει περαιτέρω στήριξη στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεδομένου ότι τα καθήκοντα αυτού του διεθνούς οργανισμού αποτελούν ζωτικά στοιχεία για την επίλυση της κρίσης COVID-19.

Αυτό περιλαμβάνει τη διεθνή συνεργασία, το εμπόριο βάσει κανόνων και τις ανοικτές αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.

Ως εκ τούτου, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Οι πολυμερείς πρωτοβουλίες είναι επίσης σημαντικές, ιδίως σε σχέση με το ψηφιακό εμπόριο. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού.

2. Είναι η βιωσιμότητα σημαντικός παράγοντας για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ;

Ναι, η ΕΕ ακολουθεί φιλόδοξη εμπορική πολιτική με φιλόδοξες και δεσμευτικές ρήτρες βιωσιμότητας.

Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ για την εφαρμογή και την επιβολή ρητρών βιωσιμότητας στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ ενισχύει και επιβεβαιώνει, ιδίως, τους διεθνείς κανόνες και τους μηχανισμούς επιβολής τους.

Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων βιωσιμότητας στους τομείς της εργασίας, του κλίματος και του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και ούτω καθεξής. Θα προωθηθούν επίσης ο διάλογος και οι μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις.

Η συνεχής στήριξη διαφόρων φορέων, η διαφανής επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων παρακολούθησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναμένεται υψηλό επίπεδο προθυμίας για την εφαρμογή, την τήρηση και την επιβολή των κανόνων.

3. Τι είναι η Πράσινη Συμφωνία και πώς επηρεάζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ;

Στα τέλη του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με στόχο τη μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Η Πράσινη Συμφωνία θα μπορέσει να επιφέρει βιώσιμη ανάπτυξη εντός της Ευρώπης μόνον εάν αντιμετωπίσει επαρκώς την κρίση COVID-19 και εναρμονίσει τη διαδικασία ενίσχυσης της οικονομίας μας με τους στόχους μας για την προστασία του κλίματος.

Είναι σημαντικό να έχουμε καλά μελετημένες, ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Για κάθε σχεδιαζόμενο μέτρο θα απαιτείται αυστηρά εκτίμηση επιπτώσεων. Το ίδιο ισχύει και για την ιδέα να καταστεί η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή «ουσιώδες στοιχείο» κάθε (εμπορικής) συμφωνίας.

Όσον αφορά την εμπορική πολιτική της ΕΕ, οι ρήτρες βιωσιμότητας στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών θα πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Επιπλέον, ένας μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα δεν πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορικές συγκρούσεις· Θα πρέπει να είναι συμβατή με τους κανόνες του ΠΟΕ και να παρέχει αποτελεσματική προστασία από τη διαρροή άνθρακα.

Για τον σκοπό αυτό, θα είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ανοικτής και αμερόληπτης εκτίμησης επιπτώσεων, η οποία θα αξιολογεί όλες τις επιλογές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακμάζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να μάθουμε: Ποιες ερωτήσεις έχετε για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ; Τι θέλετε να γνωρίζετε από τους πολιτικούς ιθύνοντες των υπουργείων;

Η σειρά μας «3 ερωτήσεις, 3 απαντήσεις» θέτει τα ερωτήματά σας σχετικά με σημαντικά θέματα της Προεδρίας του Συμβουλίου σε ψηφοφορία σχετικά με τους διαύλους μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, οι τρεις δημοφιλέστερες ερωτήσεις θα απαντηθούν στις διευθύνσεις eu2020.de.